Afbeelding

Veel mensen bellen de huisartsenspoedpost als het niet nodig is

di 21 februari 2023 Hardenberg

Op de huisartsenspoedpost neemt het aantal bellers met klachten, die best kunnen wachten tot de volgende dag, steeds meer toe. Denk bijvoorbeeld aan een ingegroeide teennagel of een verkoudheid. Deze mensen krijgen van de triagisten (speciaal opgeleide professionals) telefonisch advies waarmee ze verder kunnen. Omdat deze adviesgesprekken langer duren dan een verwijzing naar de huisartsenpost, loopt de wachttijd aan de telefoon verder op. Ook voor mensen die wél een acute klacht hebben.

Spoed of kan het wachten?

Op social media delen de huisartsenspoedposten van Medrie veel informatie om de kennis van mensen te vergroten: Wat is spoed en wat niet? Er worden hele concrete voorbeelden gegeven, zodat mensen echt een goed beeld krijgen wanneer je wel en niet naar de huisartsenpost gaat. Bijvoorbeeld: een schaafwond is geen spoed maar een diepe snee wel. Net zoals verkoudheid geen spoed is, maar benauwdheid wel een reden is om te bellen. De centrale boodschap is dat het vaak veel beter is om overdag naar je eigen huisarts te gaan. Want die kent jou het beste.

www.thuisarts.nl

Mensen bellen in de meeste gevallen niet zomaar naar de huisartsenspoedpost. Ze zijn ongerust en weten niet wat ze moeten doen. Een duidelijke en betrouwbare website voor mensen om te bepalen of ze de huisartsenspoedpost moeten bellen is: www.thuisarts.nl. Hier vinden ze duidelijke informatie over de klachten en lezen ze wanneer ze contact met de huisarts moeten opnemen.

Zó werkt de huisartsenspoedpost

De huisartsenspoedpost heeft ook een handig 5-stappenplan gemaakt. Als je deze stappen volgt, bel je niet onnodig met de huisartsenpost en ben je goed voorbereid op het gesprek.