Jan August Minke.
Jan August Minke.

Augie 2023: Nieuw jaar, nieuwe koers

di 24 januari 2023

Met de populariteit van springkussens is helaas ook het aantal ongevallen met opblaasbare speeltoestellen flink toegenomen. Hierdoor heeft de overheid besloten het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) aan te scherpen en strenger te gaan handhaven. De verwachting is dat de wijziging van deze wet in 2023 wordt doorgevoerd. 

Jan August Minke, eigenaar van Augie Attracties & Events “Als één van de grotere verhuurbedrijven hebben wij een voorbeeldfunctie. Met de aanscherping van de wet hebben wij besloten een andere koers te gaan varen om zo de kwaliteit, veiligheid en service te kunnen blijven waarborgen”.


Een luchtkussen op een feest of evenement is altijd een succes, maar hou het veilig. Huur een goedgekeurd luchtkussen, laat deze door een expert op- en afbouwen en zorg voor permanent toezicht bij het luchtkussen. Dit zijn drie belangrijke punten die de eigenaar van het verhuurbedrijf aangeeft om ongelukken te voorkomen.

Augie Attracties & Events is één van de erkende verhuurbedrijven bij wie u met een gerust hart een attractie of luchtkussen kunt huren. Gelukkig zijn er meer van dit soort bedrijven. Helaas zijn er ook veel onkundige bedrijven die de regels aan hun laars lappen. Informeer vooraf goed en huur alleen bij een erkend verhuurbedrijf. Deze verhuurt alleen goedgekeurde springkussens met een geldig certificaat en voorzien de klanten van het juiste advies. 

Augie heeft 25 jaar ervaring binnen deze specifieke branche. Het bedrijf beschikt over de kennis en is op de hoogte van de voorwaarden om springkussens en stormbanen vakkundig te plaatsen. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen een stekker in het stopcontact steken. Denk hierbij aan de juiste stroomvoorziening, de verplichte vrije ruimte om een luchtkussen, het gebruik van valdempende matjes bij een harde ondergrond en het op de juiste wijze verankeren. Huurders missen deze kennis en staan te weinig stil bij de eventuele risico’s. Mede hierdoor heeft Augie besloten dat het per 2023 niet meer mogelijk is om een luchtkussen zelf af te halen. Luchtkussens kunnen uitsluitend nog worden gehuurd inclusief het bezorgen en plaatsen door een Augie medewerker.

Een opblaasbaar speeltoestel mag enkel en alleen gebruikt worden onder toezicht van een volwassen persoon. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de meeste ongelukken met luchtkussens voortkomen uit geen of niet capabel toezicht. Toezicht houden is een serieuze taak. Je moet verbaal en/of fysiek direct kunnen ingrijpen wanneer dit nodig is. Veel organisaties hebben moeite om toezichthouders te vinden. Bij grotere evenementen durven zij deze verantwoordelijkheid soms ook niet aan. Een bordje “eigen risico” is echt niet afdoende. Toezicht is namelijk wettelijk verplicht! Augie gaat zich in 2023 meer richten op complete verzorging van luchtkussens. Het team van Augie zorgt naast het veilig plaatsen van het luchtkussen desgewenst ook voor professioneel toezicht bij het luchtkussen. De Top Attracties van Augie zijn al jarenlang enkel en alleen te huur inclusief personeel. Voor luchtkussens blijft dit voorlopig optioneel. Maar heb je zelf de mogelijkheid niet, besteed het dan uit.


Zoals het nu lijkt zullen naar aanleiding van de wijzigingen in de WAS alle luchtkussens periodiek gekeurd moeten worden door een officiële keuringsinstantie. Augie heeft meer dan 150 luchtkussens in het assortiment. Van sommige veelgevraagde artikelen liggen er zelfs meerdere op voorraad. Jan August: “Met een loods vol luchtkussens neemt zo’n periodieke keuring enorm veel tijd in beslag, om over de kosten van de keuring nog maar te zwijgen. Wij hebben daarom een selectie van ons huidige assortiment verkocht. Uiteraard blijft er nog een ruim en gevarieerd aanbod over.”

Ook alle Top Attracties blijven gewoon te huur. In maart worden deze bijzondere attracties weer gekeurd. Wat Augie betreft kan het seizoen 2023 dan beginnen. In de loop van het komende seizoen wordt ook het assortiment Abraham-, Sarah- en andere feestpoppen weer uitgebreid. Feestpoppen kunnen wel gewoon afgehaald worden aan de Rollepaal 3 in Dedemsvaart. 

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over de aanscherping van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen en vraagt u zich af of dit consequenties heeft voor uw eigen feest of evenement? Op www.augie.nl. vindt u meer inhoudelijke informatie over aanscherping van deze wet.

"Een luchtkussen op een feest of evenement is altijd een succes, maar hou het veilig".