Afbeelding
Harry Kruiper

Bekijk het Panorama Overijssel in De Koppel

di 17 januari 2023 Hardenberg

Overijssel is op weg naar nieuw beleid voor de leefomgeving en de start vindt plaats in Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. Daar is tot en met 27 januari Panorama Overijssel vrij te bezichtigen.

Met een Nieuwe Omgevingsvisie wil de provincie Overijssel in 2024 werk maken van een zelfbewust Overijssel. In die visie komen belangrijke thema’s aan de orde, zoals klimaatverandering, energie, wonen, werken, natuur, landbouw, duurzaamheid, mobiliteit en gezondheid. Overijssel maakt deze Nieuwe Omgevingsvisie met haar partners maar ook met alle inwoners.

Perspectief Zelfbewust Overijssel

In een toekomstperspectief zijn door Gedeputeerde Staten (GS) de laatste tijd beleidsvoorstellen uitgewerkt vanuit vier leidende principes: water en bodem als basis (uitgaan van het natuurlijke systeem; Zuinig en meervoudig ruimtegebruik (het combineren van functies op één plek); Prachtige en complementaire DUS-regio’s (elkaar aanvullende en versterkende regio’s van grotere en kleinere steden en dorpen waar dagelijks gewoond, gewerkt en geleefd wordt; voortbouwen op onze sterke netwerken.

Daarnaast zijn in deze beleidsvoorstellen vier belangrijke Rode Draden meegenomen. Die leidmotieven zijn sociale kwaliteit, gezondheid, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Dit alles vormt het zogenaamd Fundament voor de nieuwe Omgevingsvisie en is als zodanig door GS vastgesteld. Het bevat dus samenhangende beleidskeuzes en vormt nu het ‘voorgenomen beleid’. 

Wat er in de komende periode gebeurt?

In die tijd wil men het Fundament dus verder uitwerken tot een nieuwe Omgevingsvisie. Dit wil men gebiedsgericht met de partners doen. 

Kom, stap binnen in het Overijssel van de toekomst. Wil jij ervaren hoe Overijssel er in 2050 uit kan zien? Komende tijd kan men in het Panorama van Overijssel stappen. Met dit panorama wordt door de provincie rond gereisd, zodat iedereen een kijkje kan nemen. 

Ontdek het verhaal van jouw Overijssel in De Koppel

De start voor het Brede Vechtdal is vanaf nú al in Natuuractiviteiten De Koppel. Daar is tot en met 27 januari Panorama Overijssel vrij te bezichtigen. De bezoektijden zijn van 10.00-17:00 uur, in het weekend van 13:00 tot 16:00 uur. Maandag is De Koppelgesloten. Het adres is Vechtstraat 8 in Hardenberg.

Daarna komen Noordwest-Overijssel, Salland en Twente aan de beurt.

Dringende opgaven die op korte termijn al om een besluit vragen. Die zijn er natuurlijk ook. Dat doet men dan met een Omgevingseffektrapport. Daarom werkt de provincie samen met betrokken partners binnen het omgevingsbeleid vier urgente opgaven uit met benodigde uitvoeringsinstrumenten. Die vier zijn: Energie, waaronder RES 1.0 (Regionale Energie Strategieën); Herstel van het water- en bodemsysteem; De aanpak van de behoefte aan nieuwe woningen en bedrijventerreinen en Vrijkomende Agrarische Bebouwing; Beleid maken voor regio’s waar bedrijven gebouwd worden 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding