Afbeelding
unknown

Wilt u voorlezen? Meld je aan

wo 25 januari 2023 Hardenberg

Lekker een boek lezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit geldt ook voor mevrouw Ida Duiven, 91 jaar, geboren en getogen in Dedemsvaart. Mevrouw Ida Duiven heeft sinds enkele jaren een visuele beperking en maakt daarom gebruik van het project ‘Samen VoorLezen’. Dit project is in handen van de bibliotheek in Hardenberg.

Mevrouw Duiven, altijd al een fanatiek lezer, maakte al gebruik van luisterboeken van de bibliotheek en nu wordt ze wekelijks voorgelezen door Annemiek Lodder, ook woonachtig in Dedemsvaart. “Ik luister veel luisterboeken, dit verzorgt de bibliotheek. Ik lees thrillers. En enige tijd geleden heb ik op een avond een boek geluisterd en dat was zo spannend. Dat ik eerst televisie ben gaan kijken voordat ik naar bed ga. Anders droom ik erover”, vertelt Ida enthousiast. Hoe bent u in contact gekomen met het voorleesproject antwoordt Ida het volgende: “Ik was aanwezig bij een voorleeslunch in Dedemsvaart en toen vroegen ze mij of ik mee wou doen aan het project. En zo is het gekomen.”

“We maken altijd een praatje”

Annemiek is gevraagd door de bibliotheek om mee te doen aan het project. “Ik kom uit de ouderenzorg en het leek mij leuk. Het is een mooi project. Het heeft meerwaarde. Iedereen heeft zijn eigen doel. Het is fijn dat er de mogelijkheid is om voorgelezen te worden. Maar het is vooral een sociaal project. Als ik bij mevrouw Duiven kom is het hoofddoel lezen. Maar we maken altijd een praatje met hoe het weekend is geweest en of ze nog leuke dingen gaat doen en dan ga ik voorlezen.” Bent u zelf een lezer? “Het grappige is dat ik voor mijzelf niet gauw een boek zal gaan lezen. Maar als ik het voorlees kan ik mij wel verdiepen in het boek. Ik heb toneel gespeeld, misschien is dat een voordeel voor mij. Ik moest soms wel aan mevrouw vragen hoever we vorige week waren gekomen in het boek. Soms weet ze dit nog beter dan mij”, vertelt Annemiek lachend.

Voorkeur gaat uit naar thrillers

Annemiek ontvangt van mevrouw Duiven een lijstje met titels van boeken en uit deze boeken leest ze voor. Mevrouw Duiven is gek op thrillers. “Ja, romans zijn altijd hetzelfde. ‘De zoon gaat met het arbeidersmeisje’. Ik heb Annemiek wel gevraagd of ze het eng vindt. Want soms is het wel erg spannend. Ik lees onder andere thrillers van Suzanne Vermeer, Simone van de Vught en Linda van Rhijn. Ik ben nog lang niet uitgelezen. En soms lees ik een boek ook wel twee keer. Het is zo fijn dat ik word voorgelezen en nu zitten we binnen, maar in de zomer zitten we heerlijk in de tuin. Maar ik lees niet alleen thrillers, ook de boeken van Hendrik Groen vind ik prachtig”, vertelt mevrouw Duiven. Lees verder op pagina... 

Wordfeud spelen

Annemiek is door omstandigheden en de feestdagen al enkele weken niet geweest bij mevrouw van Duiven op het moment dat dit artikel wordt geschreven. “Natuurlijk heb ik haar gemist. Maar we houden contact. Ook nodigt mij mevrouw Duiven mij uit voor Wordfeud. En dan spelen we samen”, vertelt Annemiek. “Van een persoon op Wordfeud kan ik niet winnen. Maar die heeft er vast een boek naast”, vertelt mevrouw Duiven lachend. Ook in coronatijd heeft Annemiek voorgelezen. Op afstand en met een mondkapje. Annemiek geeft aan dat het juist goed was dat ze doorgegaan zijn met voorlezen. Anders ben je ook alleen. “Het is voorlezen is voor mij niet voor de eenzaamheid. Ik woon dicht bij mijn kinderen. Maar het is gewoon fijn”, eindigt mevrouw Duiven het gesprek.

Project gaat van start in Hardenberg

“We zijn in zomer 2019 begonnen met het werven van vrijwilligers voor ‘Samen VoorLezen in Dedemsvaart. Maar net dat het een beetje opgang kwam was daar corona en lag het project bijna helemaal stil. We hebben in Dedemsvaart acht voorlezers waarvan er op dit moment vijf actief zijn. We zouden graag meer deelnemers willen hebben in Hardenberg en in Dedemsvaart. Maar de doelgroep is een groep die niet zichzelf spontaan aanmeldt. In Hardenberg wordt het project net opgestart. Er zijn vier vrijwilligers die direct aan de slag kunnen. Twee gaan voorlezen bij zorgcentrum Clara Feyoena Heem in Hardenberg en twee bij individuele deelnemers”, laat Janny van den Broek namens de bibliotheek weten. 

Wilt u graag voorgelezen worden?

Bent u of kent u iemand die graag voorgelezen wil worden meldt u aan bij Janny van den Broek, via 0523-270271 of mail naar janny.vandenbroek@bibliotheekhardenberg.nl.