Geen voedselbos langs N36

ma 16 januari 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft besloten om niet mee te werken aan de realisatie van een voedselbos langs de N36 en laat dit in een brief aan de gemeenteraad weten.


In de raadsvergadering van 6 juli 2021 is een motie aangenomen waarin wordt voorgesteld een voedselbos te realiseren langs de N36. Het gaat om de groenstrook tussen de N36 en d’Oale Bouw in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Er is een onderzoek naar het realiseren van een voedselbos gedaan. De gewenste groenstrook is in particulier bezit, wat betekent dat de grond moet worden aangekocht. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om een totale investering van minimaal 100.000 euro per hectare. Na het aanplanten duurt het tien tot vijftien jaar voordat het bos productie geeft voor pluk. Ervaringen op andere locaties leert dat de investering hoger is dan de opbrengst. Ook de locatie is niet geschikt voor een Voedselbos. De uitstoot van voertuigen slaat neer op de naastgelegen strook grond. Eveneens is er nog de mogelijkheid dat er in de toekomst een verbreding van de N36 plaatsvindt. Dit zijn de redenen dat het college van B en W niet wil meewerken.