Afbeelding

Ploeteren

wo 18 januari 2023 Politiek lokaal

Een nieuw jaar geeft veel mensen vaak het gevoel van een nieuwe start. Wat natuurlijk een beetje raar is, want alles loopt na 31 december van welk jaar dan ook, op 1 januari van het jaar erop weer gewoon door. Hoe het ook zij, aan het begin van een nieuw jaar blikken we ook altijd graag even vooruit. 2023 wordt een interessant jaar, al was het alleen al vanwege de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart worden gehouden. Dat er veel speelt en er veel moet gebeuren, daar zullen alle partijen het in ieder geval wel snel over eens zijn. De vraag is hoe we de nodige resultaten met elkaar bereiken. Dat geldt overigens op alle politieke niveaus, niet alleen provinciaal.

Functioneren in een democratie betekent onder andere dat besluiten met een meerderheid van stemmen worden genomen. Maar het is meer dan alleen dat. Het betekent, kort gezegd, ook dat we onze mening in alle openheid mogen ventileren en tegelijkertijd bereid moeten zijn serieus naar de mening van anderen te luisteren. Ook, of misschien wel juist, als dat niet per se een meederheidsstandpunt is. En dat we de morele grootheid opbrengen van standpunt te veranderen, als we denken dat het algemeen belang daarmee beter wordt gediend. Dan komen we mogelijk tot een compromis; vaak wordt dat gezien als bakzeil halen, maar goed beschouwd heeft het meer te maken met samen een doel bereiken. We hebben het over politieke tegenstanders, maar misschien moeten we elkaar meer leren zien als medestanders. Weliswaar ieder met een eigen achterban, maar toch.

Natuurlijk doen we geen oproep om alle ideologische verschillen overboord te gooien, want die eigen “politieke kleur op de wangen” is er niet voor niets, die geeft richting aan visies en keuzes. Maar met elkaar in gesprek blijven om zoveel mogelijk gezamenlijk tot oplossingen en besluiten te komen, is eerlijker (ook richting de kiezer) en mooier dan de ander weg te zetten zodat je tenminste lekker in je eigen gelijk kunt blijven hangen. Want dan zit je er niet voor het algemeen belang, maar alleen om je eigen partijprogramma te pas en te onpas uit te venten. Gelukkig hebben we in de Hardenbergse gemeenteraad doorgaans de neiging elkaar te zoeken en te vinden. Omdat we het allemaal goed voor hebben met alles en iedereen binnen onze gemeente. Daarmee krijgen we nooit allemaal onze zin en poetsen we ideologische en politieke verschillen niet weg. Soms betekent het een beetje ploeteren, maar dat hebben we er graag voor over. Om te doen wat in ons vermogen ligt er onder omstandigheden het beste van te maken.

Simone Hof

fractievoorzitter ChristenUnie Hardenberg