Afbeelding

“Plan Vechtrijk zorgt niet voor meer risico’s voor agrarische sector”

wo 11 januari 2023 Hardenberg

Tijdens de oriënterende ronde van de gemeenteraad van Hardenberg op dinsdag 10 januari werd het bestemmingsplan ‘Buitengebied Hardenberg Nevengeul De Haandirk-Gramsbergen’ besproken. Dit bestemmingsplan maakt de uitvoering mogelijk van de visie Vechtrijk Gramsbergen. Daarnaast wordt het bestemmingsplan ‘Buitengebied Hardenberg, stadsfront Gramsbergen’ besproken. Tijdens deze vergaderingen werden de twee punten samengevoegd.

De Visie Vechtrijk Gramsbergen heeft betrekking op het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen gelegen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik met uitzondering van de Loozensche Linie. Het gaat over de aanleg van een nevengeul en een inlaatconstructie bij de Stuw de Haandrik; verlenging van de Vecht met aanlegsteigers en het Stadsfront van Gramsbergen. 

Voorzitter Ronald Belser van de Stichting Vechtezomp hield tijdens de inspraak weten dat hij graag zou zien dat er een botenhuis komt voor de Gramsberghe. “Wij zouden dan nog vaker kunnen varen. We zijn nu afhankelijk van de sluizen. Sinds 2017 trok de zomp meer dan 17.000 betalende passagiers, ondanks de coronajaren. Met een botenhuis kunnen we ook vaartochten richting Hardenberg realiseren. Het is voordeliger om nu een botenhuis te realiseren dan dat we later weer het gebied in moeten om dit te realiseren”. Tijdens de oriënterende ronde bleek dat meerdere politieke partijen dit verzoek steunen. “Maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik ga in gesprek met waterschap Vechtstromen om te kijken naar een oplossing”., liet wethouder te Rietstap weten. 

De heer Wolbink (CDA) en de heer Timmermans (VVD) maakten zich zorgen om de agrarische sector. Het plan Ruimte voor de Vecht zorgt er voor dat er nu een aaneengesloten lint van de natuur is van Zwolle tot aan de Duitse grens. “Doordat het een aangesloten lint is van natuur kan dit dan nu ook gevolgen hebben in de toekomst met bijvoorbeeld natura2000- gebieden? Wat zijn de risico’s voor de toekomst van de agrarische sector”, laat de heer Wolbink weten. Wethouder te Rietstap heeft aangegeven dat er geen enkel signaal is dat deze gebieden worden aangemerkt als Natura 200 gebieden. De zorgen met de toenemende kans op vogelgriep werd gedeeld door meerdere raadsleden. Wethouder Te Rietstap gaf tijdens de oriënterende ronde aan dat hij samen metwethouder Breukelman veel aandacht heeft voor de landbouwsector en voor de vogelgriep. “Dit project is gezamenlijk met alle partijen tot stand gekomen. Dat is het mooie aan dit plan. We zijn nu in gesprek met de agrarische sector en we blijven ook in gesprek met de sector. We houden de lijnen kort. De verhoudingen zijn goed”, laat wethouder Te Rietstap weten. Voor meer informatie kijk op www.hardenberg.raadsinformatie.nl