De Westerkerk in Bergentheim
De Westerkerk in Bergentheim Gert Stegeman

Laatste erediensten in Westerkerk

ma 9 januari 2023

Na ongeveer zeventig jaar na opening sluiten de deuren van de Westerkerk in Bergentheim. Maar dit gaat niet onopgemerkt voorbij. Op zaterdag 21 januari en zondag 22 januari is er een afscheid gepland.

Op zaterdag 21 januari is er een Open Huis van 11.00 tot 15.00 uur. Op zondag 22 januari vinden de laatste twee kerkdiensten plaats in de Westerkerk. In de morgendienst om 10.00 uur is er viering van het Heilig Avondmaal en aansluitend is er gelegenheid om koffie/thee te drinken en elkaar te ontmoeten. Daarna kan gebruik worden gemaakt van een lunch waar om 14.00 uur de afscheidsdienst begint. Voor deelname aan de lunch moet worden ingeschreven, dit kan via de kosteres Hilda Ribberink.


Geschiedenis

In 1945 vond er een scheuring plaats binnen de Gereformeerde kerken in Nederland, ook de Gereformeerde gemeente in Bergentheim bleef hiervoor niet gespaard. Voor- en tegenstanders van de toen der tijd genomen synode-besluiten werden het niet met elkaar eens. “Dit had voornamelijk betrekkingen met opvattingen rond de doop, men besloot uit elkaar te gaan. Een kleine groep, die zich achter de synode-besluiten stelde, besloot met Gods hulp de zelfstandigheid van de Gereformeerde kerk in Bergentheim te waarborgen”, vertelt Erna Luisman, scriba van de Protestantse Gemeente Bergentheim en lid van de werkgroep afscheid Westerkerk. Vanaf 1945 werd er vier jaar ‘gekerkt’ in een verbouwde schuur en op 10 mei 1951 werd de nieuwgebouwde kerk aan de Dr. H.J. Postlaan officieel in gebruik genomen. In 1959 werd bij het kerkgebouw een pastorie gebouwd en in 1966 werden de gebouwen uitgebreid met een verenigingsgebouw ’t Kruispunt. Het gebouw onderging in 1989 een renovatie. In 2001 werd het interieur van de kerk vernieuwd in verband met het 50-jarig bestaan. Ook werd het liturgisch centrum vergroot. In 2007 werd verenigingsgebouw ’t Kruispunt gerenoveerd. De kerk heeft sinds 2010 de naam Westerkerk.


Oosterkerk de kerk van de gemeente

Op 4 februari 2018 vond de fusering van de Gereformeerde gemeente en de Hervormde gemeente van Bergentheim plaats. "We moesten van twee gebouwen naar één gebouw, er is gekozen om verder te gaan in de Oosterkerk. Tot de definitieve sluiting zijn beide kerkgebouwen om en om op zondag gebruikt. Ook in de bijgebouwen van beide kerken werd er vergaderd. Maar vanaf 29 januari is de Oosterkerk, de kerk voor onze Protestantse Gemeente”, vertelt Erna. "Sinds 1951 is lief en leed door de leden van de kerk gedeeld in deze kerk. Ik ben hier gedoopt, heb belijdenis gedaan, getrouwd en ook mijn vier kinderen zijn gedoopt in deze kerk. Maar zo zijn er meer gezinnen”.

Lees verder op pagina...