Afbeelding
Foto Theo Dedemsvaart.

Crisis

ma 9 januari 2023

Elk probleem, ook al hadden we het allang kunnen zien aankomen, wordt tegenwoordig een crisis genoemd. Er zijn tal van problemen. En ze zijn er in soorten, persoonlijk, landelijk, Europees en wereldwijd. Verder zijn er problemen, die we kunnen oplossen en problemen, die we niet kunnen oplossen, daarover kunnen we alleen zeuren. Laten we met dat laatste als eerste stoppen, soms is het zoals het is.


Probeer vervolgens eerst je persoonlijke oplosbare problemen op te lossen. Ter gelegenheid van mijn afscheid als notaris heb ik aan alle medewerkers een exemplaar van het boek: De jongen, de mol, de vos en het paard gegeven. Op een gegeven moment vraagt de jongen aan het paard, wat het moedigste (en ook het moeilijkste) is, wat hij ooit had gezegd. 'Help" antwoordde het paard. "Om hulp vragen, betekent niet dat je het opgeeft", zei het paard. "Het betekent, dat je weigert op te geven". 


Uit mijn jeugd en van mijn Christelijke opvoeding herinner ik het me nog goed: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Verwijder eerst de balk uit je eigen oog, voordat je de splinter uit het oog van iemand anders wilt weghalen. Laten we dus bijvoorbeeld allereerst zorgen, dat we het plastic en ander zwerfvuil uit de bermen in onze prachtige gemeente Hardenberg opruimen en er geen nieuwe troep neergooien en dan de rest van de wereld proberen schoon te krijgen.


Bert Linde