Dominee Hans Schipper blijft ook na zijn afscheid betrokken bij de bewoners van de Baalderborg via de jaarlijkse kerstviering.
Dominee Hans Schipper blijft ook na zijn afscheid betrokken bij de bewoners van de Baalderborg via de jaarlijkse kerstviering.

Afscheid dominee Hans Schipper

wo 11 januari 2023 Hardenberg

Dominee van het Vechtdal en vrijwillig dominee bij de Baalderborg in Hardenberg, Hans Schipper (66) uit Dalfsen, gaat na 35 jaar met emeritaat. 

Hans Schipper was eerst vijf jaar predikant in Andel (Noord-Brabant), daarna in Hardenberg, Ommen, Bruchterveld en de afgelopen tien jaar in Dalfsen/Oudleusen. “Het meest bijzondere van de afgelopen 35 jaar is hoeveel mensen je toevertrouwen en dat je overal welkom bent”. Nu moet hij er eerst aan wennen om niet meer ‘aan’ te staan. Schipper: “Als predikant was ik 35 jaar lang zeven dagen in de week 24 uur per dag beschikbaar”. Wel blijft hij voorgaan als gastpredikant in verschillende gemeenten en is er het plan om een dagboekje voor mensen met een verstandelijke beperking te schrijven. 

Baalderborg

Een rijke ervaring vond Schipper het om dertig jaar lang vrijwillig dominee te zijn voor de mensen met beperking in de Baalderborg. “Dat was geweldig. Eerst in Hardenberg als huispastor van de verschillende woningen en daarna van de Baalderborg in Ommen. Op een gegeven moment kreeg de Baalderborg eigen geestelijk verzorgers. Wat bleef waren de kerstvieringen in de Evenementenhal in Hardenberg die we met een geweldig team organiseren”. Met de bewoners van de Baalderborg blijft Schipper contact houden, vooral via deze jaarlijkse kerstviering.

Alter ego Lotje

Lotje, de bijdehante roodharige buikspreekpop, is het alter ego van Dominee Schipper. Hij heeft Lotje zeven jaar geleden bedacht voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. “Het idee kwam weg bij collega dominee Henk Schuurman. Hij had Jip. Ik had Lotje en dan vooral voor kinderen. Zij is grappig, brutaal, kritisch en zegt wat wij alleen denken. Met haar probeer ik dichter bij de belevingswereld van de kinderen te komen. Reacties waren heel goed. Ook bij ouderen viel het goed. Ze zeiden wel eens dat ze meer aan Lotje hadden gehad, dan aan de preek”.

Afscheid

Helaas is er nog geen opvolger, de spoeling is dun in ‘domineeland’. Op 15 januari neemt Hans Schipper officieel afscheid als dominee in de Grote Kerk van Dalfsen om 14.30 uur.