Afbeelding

Pluimveehouders maken zich zorgen

vr 6 januari 2023 Hardenberg

Tijdens de oriënterende ronde van de gemeenteraad van Hardenberg op dinsdag 10 januari wordt het bestemmingsplan ‘Buitengebied Hardenberg Nevengeul De Haandirk-Gramsbergen’ besproken. Dit bestemmingsplan maakt de uitvoering mogelijk van de visie Vechtrijk Gramsbergen. Daarnaast wordt het bestemmingsplan ‘Buitengebied Hardenberg, stadsfront Gramsbergen’ besproken.

De Visie Vechtrijk Gramsbergen heeft betrekking op het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen gelegen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik met uitzondering van de Loozensche Linie. Het Gat van Joosten is ook betrokken in dit plan. Het gaat over de aanleg van een nevengeul en een inlaatconstructie bij de Stuw de Haandrik; verlenging van de Vecht met aanlegsteigers en het Stadsfront van Gramsbergen. Het ontwerp bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 18 augustus tot en met 28 september. Er zijn verschillende zienswijzen ingediend.

LTO Vechtdal en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maken zich zorgen over de gevolgen die de natuurontwikkeling heeft op hun bedrijven en de risico’s van besmetting met vogelgriep. De landbouwsector was verrast dat twee open waterpoelen onderdeel uitmaken van de herinrichting. Open waterpoelen zijn aantrekkelijk voor wilde vogels die de vogelgriep kunnen overbrengen op pluimveehouderijen. De gemeente Hardenberg laat weten dat uit het rapport ‘Vogelgrieprisico’s nabij de Vecht bij Gramsbergen’, blijkt dat bij de aanleg van de nevengeul en de aanleg van de twee poelen rekening wordt gehouden met de mogelijke verspreiding van vogelgriep. Stromend water is over het algemeen onaantrekkelijk voor wilde watervogels. In het gebied wordt niet meer extra stilstaand water gerealiseerd dan in de huidige situatie het geval is. De twee nieuwe poelen compenseren twee bestaande poelen die gedempt gaan worden. Vanwege de gedeelde zorg over vogelgriep heeft er een overleg plaatsgevonden tussen Waterschap, gemeente Hardenberg en de landbouwsector. In dit overleg is besloten om de poelen minder aantrekkelijk te maken voor watervogels door ervoor te zorgen dat de oevers van de waterpartijen dicht begroeid zijn.

Ook Stichting Historische Culturele Kring Gramsbergen-De Krim heeft een zienswijze ingediend. De stichting mist in het plan dat de contouren van het kasteel van Gramsbergen zichtbaar worden gemaakt. Het kasteel van Gramsbergen is van historisch belang geweest voor het ontstaan van Gramsbergen en de regio. Het zou volgens de stichting een gemiste kans zijn om dit nu niet mee te nemen in het plan. Er is een samenwerking opgestart om te kijken hoe de contouren in de komende periode inzichtelijk gemaakt kunnen worden. De Stichting Platform gehandicapten heeft een zienswijze ingediend over de breedte van de wandel- en rolstoelpaden. Deze zienswijze heeft een positief resultaat. De gemeente Hardenberg ging uit van 1,5 meter breedte van de wandel- en fietspaden en dit is veranderd in 1,8 meter.