De drie initiatiefnemers van de Coöperatie zijn regelmatig in overleg over de voortgang van hun project voor 'Groen Gas'.
De drie initiatiefnemers van de Coöperatie zijn regelmatig in overleg over de voortgang van hun project voor 'Groen Gas'. Eigen foto

Coöperatie gaat voor zekerheid

do 12 januari 2023 Hardenberg

In navolging van de gemeente Ommen heeft ook de gemeente Hardenberg besloten een lening te verstrekken aan de Coöperatie ‘Groen Gas Ommerkanaal’ U.A. tot een maximum van ruim vijftienduizend euro voor de financiering van de vergunning, onderzoeken en adviezen, die nodig zijn om te komen tot de productie van duurzaam gas in de gemeente.

Melkveehouder Henri Petter en voorzitter van de Coöperatie ‘Groen Gas Ommerkanaal’ U.A. reageert er enthousiast op. “De gemeentelijke bijdragen betekenen dat we door kunnen met onze plannen. En ja, we moeten allemaal van het gas af, maar het gas verdwijnt niet zomaar hoor,” antwoordt hij lachend op de vraag vanwaar het initiatief op dit moment.

Monovergisters

Volgens Petter ontstond het idee al zo’n vijf jaar geleden, dat drie jaar geleden uitmondde in de oprichting van de Coöperatie met als doel het realiseren van een biogasproject bestaande uit een biogasnetwerk tussen varkensbedrijf Kamphuis uit Ommen, melkveebedrijf Petter aan het Ommerkanaal en varkensbedrijf Otter in Dedemsvaart. Het plan is om op alle drie de bedrijven een monovergister te realiseren en de locaties via ondergrondse leidingen met elkaar te verbinden. Het biogas wordt vervolgens op de locatie van Otter met een opwerkinstallatie opgewerkt tot aardgaskwaliteit, dat kan worden ingevoerd op het aardgasnetwerk van Rendo. 

Veel groen gas

“Ons project kan flink gas opleveren, zo’n 7 à 800.000M3 en allemaal ‘super groen’, zonder toevoeging,” stelt Petter. Hij geeft aan dat het te produceren biogas in principe bestemd is voor bedrijven in Dedemsvaart. “Drie bedrijven hebben al aangegeven positief tegenover ons initiatief te staan en willen meedoen. Ook zij moeten iets doen in het kader van duurzaamheid en daar past ons project perfect bij. Daarbij zou het leuk zijn als we te zijner tijd kunnen uitbreiden met aandelen of iets dergelijks, zodat bewoners in de buurt kunnen aansluiten en mee kunnen profiteren van ons groene gas.” De agrariërs hebben grootse plannen, maar gaan daarbij niet over één nacht ijs. “We gaan voor zekerheid en gaan pas van start als alle voorbereidingen in kannen en kruiken zijn. Het zal zeker nog een jaar duren voordat we met de bouw van de vergisters kunnen beginnen,” schat Petter voorzichtig in. “Er zitten best wel risico’s aan ons project. Dat doe je niet zomaar. Momenteel is bijvoorbeeld de grote vraag wat er gaat gebeuren met het hele stikstofgebeuren. En ook het vergunningentraject vergt veel inspanning en voorbereiding. Het mag best lang duren, zolang het eindresultaat maar optimaal is. Daar gaan we voor,” aldus Petter.

Dedemsvaart