Linda van Dijk uit De Krim zingt in een commercial gepassioneerd over de veelzijdigheid van haar werk als hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen (NS).
Linda van Dijk uit De Krim zingt in een commercial gepassioneerd over de veelzijdigheid van haar werk als hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Mike Jurriën

Hoofdrol commercial voor Linda van Dijk

ma 2 januari 2023

De 30-jarige hoofdconducteur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), Linda van Dijk uit De Krim, schittert in de nieuwste wervingscampagne van NS. Ze zingt het nummer ‘Wie had dat ooit gedacht’. Een nummer dat gaat over het afwisselende werk op de trein. Met de commercial wil NS mensen enthousiasmeren voor het beroep van machinist of conducteur.

Net zoals in de vorige campagnes van NS staat muziek centraal. Dit keer neemt alleen niet een artiest achter de stationspiano plaats, maar Linda van Dijk, die ook in het dagelijks leven hoofdconducteur bij NS is. 


Met hulp van Linda heeft muziekpartner MassiveMusic het nummer ‘Wie had dat ooit gedacht’ geschreven. Linda: "Ik hoop in korte tijd een inkijkje te geven in een werkdag van mij en mijn collega’s. Extra leuk en bijzonder om dit zingend te mogen doen". Het nummer is ook te horen via spotify en andere muziek apps.


Wie had dat ooit gedacht

Linda van Dijk komt uit een echte 'spoorfamilie'. Zowel haar vader, moeder, stiefvader als oom zijn werkzaam bij NS. Linda zelf werkt nu vier jaar als conducteur. Voordat Linda bij NS kwam werken volgde ze een opleiding tot muzikant. Helaas moest ze vanwege gezondheidsredenen stoppen met haar studie. Linda: "In het liedje zing ik wie had dat ooit gedacht, ik had het niet verwacht... Eigenlijk wilde ik de muziek in, maar helaas kon dat niet meer. Toen wezen mijn ouders mij op de mogelijkheden bij NS. Nu komt alles mooi samen, mijn liefde voor muziek én de trein. De reclame toont in minder dan een minuut hoe het werk van een conducteur en een machinist eruitziet. Het ene moment is het rustig, het andere moment druk. We komen langs allemaal verschillende plaatsen, van kleine dorpjes tot grote steden en geen één reiziger is hetzelfde. Juist dat contrast maakt ons werk zo veelzijdig en nooit saai. De wisselende omgeving, werktijden, collega’s en reizigers geven een gevoel van vrijheid". De campagne is volgens Mascha van der Heijden, directeur recruitment bij NS, dringend nodig. NS stelt dan ook honderden betaalde opleidingsplekken voor machinist of conducteur beschikbaar. De commercial met Linda in de hoofdrol is nu al een succes en heeft al gezorgd voor veel nieuwe collega's.


Vervolg zangcarrière

"Voor de commercial deed ik niet zo veel meer met het zingen, maar door de commercial kwam ik erachter dat ik het toch wel gemist heb. Door de commercial weten mensen me nu ook te vinden, zo heb ik op 11 december op de kerstmarkt in De Krim mogen zingen en heb ik op 15 december voor collega's mijn eigen nummer mogen zingen. Wel blijft het voor nu een hobby. Ik heb drie prachtige dochters en mijn baan bij NS. Ik heb daardoor helaas geen tijd om elke week ergens te zingen. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Als mijn meisjes wat ouder zijn, zou ik het wel leuk vinden om in een bandje te zingen."


Bekende Nederlander

Linda: "In de trein heeft nog niemand mij herkend. Collega's uit het hele land wel. Heel grappig is dat de meeste collega's positief verrast zijn dat de commercial met echt personeel is opgenomen". De campagne en de werving wordt in 2023 op volle kracht doorgezet. We gaan Linda dus ook in dit jaar nog regelmatig tegenkomen op tv en social media.