Afbeelding

‘Geef Licht’ groot succes

ma 2 januari 2023 Hardenberg

Maar liefst 26.049,84 euro haalde een grote groep basisschoolleerlingen op voor vluchtelingenkinderen in Griekenland (én inmiddels ook in Nederland). Ze maken mee wat geen enkel kind zou mogen meemaken, omdat ze nergens in Europa welkom zijn. Daarom kwamen de leerlingen in actie en deelden met hen de hoop van advent.

Op feestelijke wijze is woensdagavond 21 december de afsluiting geweest van het Adventsproject ‘]Geef Licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland’ met zestien basisscholen uit de burgerlijke gemeente Hardenberg die aangesloten zijn bij Chrono, de vrijgemaakte school de Morgenster uit Baalderveld, de basisschool de Fontein te Lutten en de samenwerkingsschool de Ravelijn in Den Velde. 

Het project

Van 27 november tot en met 21 december hebben de leerlingen het uiterste uit hun talenten gehaald. Als startkapitaal kregen ze twee euro. Ze kregen de uitdaging mee om hier een groter bedrag van te maken. Dat weer ten goede van de vluchtelingenkinderen zou komen. Er werd snoep ingeslagen en tegen een meerprijs verkocht, broodjes gebakken, auto’s gewassen. Kortom, de leerlingen werden tijdelijk echte ondernemers. De groepen 1 en 2 werkten zich in het zweet met ‘een heitje voor een karweitje’ door de tafel te dekken, op te ruimen of opa en oma te helpen.

Wat gebeurt er met het geld?

Organisatie Borderline laat vluchtelingen bij aankomst op Lesbos op krachten komen door ze eten en drinken aan te bieden. Daarna krijgen ze hulp bij het invullen van officiële documenten. Op een eigen school kunnen vluchtelingenkinderen van 6 tot 17 jaar lessen Engels, Grieks en wiskunde volgen. Organisatie Synyparxis geeft zorg en begeleiding aan alleenreizende minderjarige vluchtelingen in vier opvangcentra op het Griekse vasteland. In de voedselkeuken van partner Apostoli in Athene krijgen vluchtelingen en dakloze Grieken elke dag een maaltijd. Arme gezinnen krijgen elke maand een voedselpakket en in vluchtelingenkampen worden zeep en andere spullen voor persoonlijke verzorging uitgedeeld.