Eikelregen, helm op?

do 29 september 2022

Het regent momenteel eikels in heel het land. En op veel plaatsen ‘regent’ het hard omdat er dit jaar heel veel eikels aan de bomen hangen. Sommige eikenbomen hangen zo vol dat de takken naar beneden buigen.


Het gewicht van de eikels in combinatie met door de droogte verzwakte takken heeft op diverse plaatsen tot afbrekende takken geleid. Door de aanhoudende droogte is de doorstroming van water naar de takken beperkt, die worden dan broos. Het fenomeen heet "summer drop". Het lijkt of de boom de tak afstoot, want de breukplaats is vaak regelmatig en er hangen geen flarden gescheurde bast aan. Dat doet zich elk jaar wel voor maar dit jaar was er opnieuw sprake van een extreme droogte waardoor het meer voorkomt dan andere jaren.

De droogte heeft op veel plaatsen een drukkend effect op de eikelopbrengst. De groei van eikels werd geremd, wat leidde tot een verhoogde afstoot van kleine groene eikeltjes en tot niet uitgroeiende steeltjes met kleine eikeltjes die bruin verkleuren en afvallen (noodval). Maar de meeste eikels zijn gewoon goed gegroeid en de afrijping lijkt net zoals in de extreem warme en droge zomer 2018 juist vlotter te verlopen. De eerste rijpe eikels, vaak forse exemplaren, vielen al vanaf midden september uit hun hoedjes.

De eiken, en ook de beuk, zorgen dit jaar voor een bovengemiddelde mast. De inlandse eik het meest met de beuk als goede tweede en de Amerikaanse eik als hekkensluiter. Voor zwijnen en reeën een overdadige voedselsituatie.

Ook heel veel andere diersoorten profiteren van de grote hoeveelheid eikels en beukennootjes, bijvoorbeeld muizen, gaaien, vinken, houtduiven, eenden en eekhoorns. En indirect profiteren straks weer allerlei roofdieren van een voorjaar met veel biggen, muizen, et cetera. Het is heel bijzonder hoe de overdaad aan zaad bron is voor een hele voedselpiramide.


Herman Stevens

KNNV afdeling Vriezenveen,
contact: natuurkijk@gmail.com