Afbeelding

Gemoedelijk

wo 5 oktober 2022 Op het Twenterandje

Het was in de jaren 70 en 80 dat ik een aantal keren heb gedemonstreerd. Tegen kernwapens, voor vrouwenrechten en tegen de toen zittende onderwijsminister. ”Van Veen ga Heen”, riep ik met vele onderwijscollega’s. De sfeer was vooral vrolijk. Er werd gelachen, er waren grappige spandoeken al ging het om een serieuze zaak.

Ik denk daar tegenwoordig vaak aan als ik de huidige protesten zie. De sfeer is gemoedelijk, hoor ik de politie zeggen als een groep boeren het kruispunt in Azelo bezet houdt  voor een barbecue. Ik begrijp van de burgemeesters van Borne en Almelo dat zelfs de vluchtstrook niet begaanbaar was voor ziekenauto’s. Gemoedelijk? Ik zie beelden van bermen die in de brand worden gestoken in een periode van hevige droogte, ik zie politieauto’s die omver worden gegooid, toch blijft de boodschap onvervroren, de sfeer is gemoedelijk. Soms wordt daaraan toegevoegd dat er weliswaar grenzen zijn overschreden, maar ja, er was ook sprake van boosheid en ja, dan lopen de emoties op. Bijzonder, vind ik dat. Ik zie vooral “materieel geweld”.

Voor mijn werk volg ik af en toe de Statencommissie. Tot mijn verbijstering zie ik in de schorsing van de commissie Landbouw hoe de Gedeputeerde wordt bejegend door een aantal insprekers. Uit het zicht van de camera is dit op de gang nog verder geëscaleerd, begrijp ik. Ze waren boos. De CdK liet een statement uitgaan. Gelukkig! Er wordt niet langer gesproken over gemoedelijk, er worden gewoon grenzen overschreden. Er was sprake van fysiek en verbaal geweld.

Mijn eigen emoties lopen steeds meer op als ik de omgekeerde vlaggen zie. Het doet me oprecht verdriet. De Nederlandse vlag is voor mij een symbool waar ik altijd met respect mee omga. Ik houd me aan het vlagprotocol, ze hangt niet in weer en wind en bij nacht en ontij buiten. Maar dit is niet wettelijk geregeld, begrijp ik nu. De omgekeerde vlaggen ervaar ik als “mentaal geweld”.

Democratie is een groot goed, daarin zit verankerd het recht op demonstratie. Maar het zou fijn zijn als er vormen worden gekozen die ver af staan van welke vorm van “geweld” dan ook, dan zou het weer gemoedelijk zijn.

De Column Op het Twente’randje’ wordt verzorgd door Dianne Companje, Klaas Dragt, Henk Jansen, Anneke Beukers, Rianne Vos en Erik Schutmaat.