Afbeelding

Onderzoek naar (on)tevredenheid over afhandeling schadeclaims kanaal

do 29 september 2022 Twenterand

De gemeente Twenterand laat onderzoeken hoe (on)tevreden gedupeerden langs het kanaal Almelo-De Haandrik zijn over de afhandeling van de schadeclaims. Daarmee voldoet het college aan de opdracht die het in juni van de gemeenteraad kreeg.

De gemeenteraad gaf het college opdracht te onderzoeken in welke mate gedupeerden tevreden of ontevreden zijn over de lopende schade-, subsidie- en herstelregeling, als ook waar deze ontevredenheid uit bestaat en wat er volgens de mensen die ontevreden zijn, moet gebeuren. Het college heeft daarop met meerdere onderzoeksinstituten gesproken en dat heeft ertoe geleid dat I&O Research het onderzoek gaat uitvoeren.

Dat onderzoek bestaat uit twee delen: een schriftelijke enquête en een verdiepend onderzoek. De enquête wordt gehouden onder inwoners, ondernemers en andere instellingen in de directe omgeving van het kanaal, onder wie gedupeerden. Zij ontvangen een schriftelijke vragenlijst die ook online kan worden ingevuld. De vragen hebben in ieder geval betrekking op onderwerpen zoals: geleden schade, de verhouding tussen ingediende schadeclaims en toegekende schade, het verloop van de afhandeling van schadeclaims, de mate van tevredenheid over de afhandeling van de claims, de communicatie en de nazorg, de effecten van het gehele proces zowel materieel als immaterieel en de ondersteuningsbehoefte.

Na de enquête volgt een kwalitatieve verdieping door middel van interviews onder bewoners, ondernemers, gemeente, provincie, belangenvertegenwoordigers, maatschappelijk werk en tweedelijnszorg. Het onderzoek richt zich zowel op de afhandeling van de schadeclaims door de provincie als op de wijze waarop de rol van de gemeente wordt ervaren.

De gemeente Hellendoorn overweegt om deel te nemen aan dit onderzoek. Hardenberg en Ommen hebben aangegeven dat niet te doen.