Afbeelding

Vanaf nu zachter en wisselvallig

di 25 januari 2022

Winterweer is nog steeds niet in zicht voor Nederland. De temperaturen gaan zelfs weer omhoog tijdens het tweede gedeelte van deze week. Bovendien wordt het wisselvalliger.

De hogedrukgebieden die ons weerbeeld bepaalden de afgelopen tijd poetsen de plaat. Een iets opkomende westcirculatie brengt zachtere lucht met zich mee en ook periodiek regen in het Torengebied.Vooral op donderdag valt er enige tijd regen maar de hoeveelheden blijven nog beperkt. Meer water komt er tijdens het komende weekend. Dan kan er tot 10 millimeter vallen.

Rond de mandwisseling lijkt er tijdelijk wat koudere lucht te gaan instromen uit het noorden.

Achter een depressie bij Polen om kan met noordenwinden dan vooral op hoogte beduidend koudere lucht toestromen met temperaturen rond -40 graden op vijf kilometer hoogte. De buien die dan worden gevormd boven de Noordzee kunnen makkelijk stofhagel en (natte) sneeuw geven.

Zo’n koud intermezzo duurt waarschijnlijk ten hoogste een dag of drie in onze omgeving.

Bijzonder zacht weer is het niet geweest tot nu toe deze maand. De nachten waren regelmatig vorstig en ook overdag werd het niet vaak 10 graden of meer. Toch heeft deze maand een temperatuuroverschot opgebouwd van ruim een graad in het noordoosten van Overijssel. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat februari een onvervalste winterperiode gaat geven. Evenmin lijkt het erop dat de sprokkelmaand gaat grossieren in lenteperikelen. De kans op een vrij normale sprokkelmaand is dus vrij groot. Vorig jaar hadden we verrassend genoeg een volle week winterweer met sneeuw en strenge vorst. Ook kon er volop worden geschaatst. De kans op uitgebreide schaatsperikelen is nu nagenoeg nul tot 10 februari. Wie weet lukt het nog even tussen 15 en 28 februari? Het putteke van de winter ligt altijd nog rond half februari. Juist in dit tijdvak lukt het eigenlijk zelden meer met de kou. In februari 1986 (met Elfstedentocht) was het uitgerekend in de tweede helft van de sprokkelmaand ijskoud. Bijna de gehele maand werd het weerpatroon gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat zo gewenste hoog zien we bijna nooit meer verschijnen.


Marc Putto

www.primeur.nl