Secretaris Jan Doedens overhandigt het eerste boek aan de burgemeester, rechts voorzitter Jan Warmelink.
Secretaris Jan Doedens overhandigt het eerste boek aan de burgemeester, rechts voorzitter Jan Warmelink. G. Brokelman

Burgemeester Hans Vroomen heeft op maandag 24 januari het eerste exemplaar van ‘Door de tijd’, het nieuwe boek over Ommen ontvangen. Dit gebeurde tijdens een korte bijeenkomst in het nieuwe Historische Museum Ommen.

di 25 januari 2022

Vanwege de realisatie van het nieuwe gebouw en de binnenkort geplande heropening van het museum heeft het Cultuurhistorisch Centrum Ommen een nieuw boek gepresenteerd. 


In het boek ‘Door de tijd’ is de ontwikkeling van de gemeente Ommen te zien en te lezen. Het boek bevat vele foto’s van vroeger en nu. Een werkgroep bestaande uit Ali Pot, Wies Assendorp, Jenny Ekkelkamp, Jaap van Dordt en Harold Dokter zijn hier druk bezig mee geweest. Zij hebben oude foto’s uitgezocht en daarna de hele gemeente Ommen doorkruist om foto’s te maken van de huidige situatie. Zo laat het boek zien wat er uit het verleden bewaard is gebleven of hoe sommige straten veranderd zijn. Het zijn foto’s van alle straten in het centrum, maar ook laat het boek de stadsuitbreidingen zien. Van het strakke stratenpatroon van de Zeeheldenbuurt, Strangen en Laarakkers tot de bloemkoolwijk De Dante. Ook de nieuwere woonwijken Alteveer, Mol’nhoek en Vlierlanden blijven niet ongenoemd.

Daarbij zijn onder redactie van Jan Doedens en Gerko Warner verhalen en anekdotes opgetekend. Vele inwoners van vroeger en nu worden daarin genoemd; van logementhouder en kastelein tot de campinghouder van nu en de huismeester van Stadshaghen tot winkelier. Verder hebben alle dorpen en buurschappen van de gemeente een plek gekregen in het boek. Daarin wordt de historie van deze dorpen, buurschappen en het buitengebied verteld, maar staan ook verhalen over boerderijen, scholen en andere plekken van betekenis. Een boek als deze is voor elke inwoner, oud-inwoner, bezoeker, of ieder ander die Ommen een warm hart toedraagt fantastisch om te lezen. Mensen die hebben voor ingeschreven, kunnen dan het boek vanaf dinsdag 25 januari tot vrijdag 28 januari tussen 09.30 en 16.30 uur afhalen in het Historisch Museum Ommen dat gevestigd is aan Den Oordt 7 in Ommen. Het boek is te koop in het museum en in de boekhandel.