Start van Green Deal Action Lab Twente

di 25 januari 2022


Vervolg van voorpagina,


Wroetvarken

Om dit te bereiken is keteninnovatiebij de agrarische ondernemers nodig. "Een mooi voorbeeld is het Wroetvarken van Jan Broenink. Hij heeft een duurzame waardeketen gecreëerd die vanuit dit gebied is ontstaan en inmiddels heel Nederland beslaat”, vertelt Henco. 


Wroetvarken onderscheidt zich doordat varkens op een dikke laag strooisel worden gehouden met voldoende bewegingsruimte. Er wordt samengewerkt met vaste slagers. En ieder half jaar wordt een vaste prijs vastgesteld in overleg met de aangesloten varkenshouders. Dat geeft de aangesloten bedrijven zekerheid en maakt het mogelijk om te investeren in de volgende stappen voor dierenwelzijn, milieu en natuur. 


"Ook horeca, toerisme en detailhandel worden betrokken in het Green Deal Project. Om dit te bereiken hebben de ondernemers nieuwe vaardigheden en duurzaam ondernemerschap nodig. We helpen de ondernemers in dit gebied door te ondersteunen bij het ondernemerschap, door mee te denken over de betekenis van volhoudbaarheid, het ketendenken en het samen verantwoordelijk zijn voor het gebied. Met als doel hoe kunnen we de Engbertsdijksvenen en het gebied eromheen zowel economisch als ecologische veiligstellen voor de toekomstige generatie”, vertelt Henco.


Zone college

“Het Zone college levert de hiertoe noodzakelijke kennis. Dit wordt geen theoretisch verhaal, niet allemaal in een klaslokaal. Ze zullen duurzame ondernemersvaardigheden leren. Er wordt gekeken naar waar behoefte aan is. Het is de bedoeling om kennis te delen. 

Er worden projectgroepen gemaakt met praktijkopdrachten en onderzoekopdrachten. Het is de bedoeling dat ondernemers elkaar ontmoeten en gezamenlijk proberen nieuwe en duurzame ketens te vormen. 


Ketens zijn alleen duurzaam als iedereen in de keten de verantwoordelijkheid neemt voor de hele keten. Het ondernemerschap staat hierbij centraal. Een agrariër is gewend om een prijs te krijgen voor zijn product, hierop heeft hij geen invloed. Nu is de bedoeling om zelf kansen te creëren en de winstmarges te beïnvloeden. Dit is een belangrijke mindset verandering, niet alleen bij de boer maar ook bij zijn ketenpartners”.


Geld van provincie

Het project Green Deal Action Lab Twente is nog in een beginfase.

“We zijn al een jaar in voorbereiding. Halverwege 2022 hopen we al een heel eind te zijn met het project. Maar voor verdere ontwikkeling zijn we ook afhankelijk van geld van de provincie. Ik ben van mening dat we de kansen die er liggen gezamenlijk moeten benutten. Het geloof om er iets moois van te maken is er, nu moeten we samen de weg vinden”, eindigt Henco het gesprek.