Als in Holland de sneeuwklokjes bloeien

ma 24 januari 2022

, komt de lente. Dit oude liedje, onder andere gezongen door het Orkest Zonder Naam schoot me te binnen toen ik in de voortuin de eerste sneeuwklokjes in bloei zag staan, al voor de kerst. Niet zoveel, maar wel heel erg vroeg. Een opkikker om de winter gauw te doen vergeten.


Maar of dat lukt is nog maar de vraag. Weliswaar lijkt nu ook januari te warm voor de tijd van het jaar te worden, maar februari kan ons net als vorig jaar verrassen. De Galanthus, zoals de klokjes in het Grieks heten (Gala = melk, Anthus = bloem) kent veel variaties. De hier veel voorkomende soort bloeit in februari/maart. Ook die staan in mijn tuin, waarvan ik nu alleen de kleine stengels ontwaar.

Sneeuwklokjes als bolgewas doen het prima in de schaduw of op halfbeschaduwde plekjes. Maar in het voorjaar genieten ze onder nog bladloze bomen of struiken graag van de zon. De beste tijd om ze te planten is oktober/november. Geef ze een plekje met kalk- en humusrijke grond waar schoffel en hark niet te gauw komen. Eenmaal gesetteld gaan ze zich behoorlijk vermeerderen. En als dat niet snel genoeg gaat kan men daar een handje bij helpen door te scheuren: een pol met bolletjes en loof direct na de bloei uit de grond halen, opdelen en de partjes dan op enige onderlinge afstand van elkaar terug zetten. Uitzaaien is ook mogelijk. Wacht dan tot de zaaddoosjes na de bloei geel zijn geworden en de steeltjes naar de grond wijzen. Haal de zaden eruit en zaai ze dan direct in de grond.

Die doosjes met zaden laten zitten kan ook, dan profiteren de mieren van witte en zoete zaaduitgroeisels (mierenbroodjes). Deze broodjes zijn oliehoudend en koolhydraatrijk. De mieren voeren daar graag hun larven mee. En verspreiden daarbij tegelijk de zaadjes. Een voorbeeld van hoe plant en insect elkaar kunnen versterken.


Gerrit Kollenstaart,

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop,

contact: natuurkijk@gmail.com