Afbeelding

Spot de patrijs in Twenterand

do 20 januari 2022 Twenterand

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente de patrijs geadopteerd als typische diersoort voor Twenterand. Deze soort heeft te maken gehad met een behoorlijke teruggang in aantallen.

Daarom heeft de gemeente de patrijs geadopteerd en werkt zij samen met een kernteam aan het beschermen van de patrijs onder de noemer ‘Wies met de Patries’. De laatste jaren zijn er een aantal initiatieven geweest om deze soort te ondersteunen. Aanleg heggen, akkerranden en bieden van beschutting zijn zo een aantal voorbeelden. Dit jaar start een pilot in Vroomshoop om samen met boeren via diverse maatregelen de patrijs een beter habitat te verschaffen. Maar ook u als burger willen we betrekken bij dit project. De Groene Loper daagt inwoners van Twenterand uit om mee te doen de patrijzen stand in beeld te brengen.

Wat moet u doen?

Houd uw ogen open telkens als u in de gemeente Twenterand in de buitenlucht bent. Elke keer als u een patrijs spot, geeft u dat door. Wij brengen dit vervolgens in kaart en proberen zo te achterhalen hoeveel patrijzen er binnen de gemeente zijn.

U kunt de waarnemingen doorgeven aan : groenelopertwenterand@gmail.com. Geef dan door hoeveel u er ziet en waar u ze heeft gezien. Dat mag met screenshot van google-maps of met de lengte-breedte coördinaten of desnoods kruispunt van wegen of postadres. Als het maar te achterhalen is in welke hoek u ze heeft gezien. Onder de inzenders van de waarnemingen verloten wij in het najaar een boek over akkervogels. Moet u even een opfrissing hoe ze ook al weer uitzien ? Hieronder een foto, Mocht u in het gemeentehuis komen; in de hal bij de ingang kunt u tevens een opgezet exemplaar zien.