Afbeelding

Koud kwakkelweer tot na het weekend

ma 5 december 2022

Na een ronduit koud en erg grijs weekend met middagtemperaturen die het vriespunt nauwelijks ontstegen, wordt het opnieuw koud de komende dagen. De koudere lucht die de aanstaande periode binnen zal stromen komt dan echter niet meer uit het oosten, maar heeft een meer noordelijke component. Tevens komt de lucht voornamelijk vanaf de zeekant zodat het niet echt koud kan worden in het Torengebied. 

Heel opvallend blijft de overwegend hoge luchtdruk in Europa op hogere breedten. Tussen het noordwesten van Rusland via het noorden van Scandinaviƫ en IJsland helemaal richting Groenland, blijven de barometers standen aangeven in de buurt van 1040 millibar. Depressies ontspruiten juist opmerkelijk zuidelijk in de buurt van de Azoren de komende tijd. We noemen dit een ronduit winterse setting die we zeker niet ieder jaar hebben in december.

Doordat de noordelijke kou uitstroomt tot boven het Noordzeegebied, ontstaat daar juist een complex lagedrukgebied gevuld met veel kou op hoogte (tot rond -40 graden op 5000 meter). Een deel van die kou sijpelt door naar het leefniveau en dat houdt in dat het tot rond half december winters blijft in ons land. 

Het weerbeeld kenmerkt zich door voornamelijk droog weer, maar zwakke koufrontjes kunnen zo nu en dan een (natte) sneeuwbui loslaten. De kans dat het tijdelijk even wit wordt in het noordoosten van Overijssel is vrij groot. Mocht het flink opklaren tijdens de nacht, kan het licht vriezen met minima tot -5 graden. De dagtemperaturen komen vooral na het weekend weer amper boven nul uit. In het algemeen staat er weinig wind uit een veelal variabele richting. Echt winter kunnen we het niet noemen, maar koud kwakkelweer wel.

Vanaf half december komt er wat meer depressiedruk vanuit de oceaankant en stevenen we waarschijnlijk af op het traditioneel zachte kerstweer. Dit bekende Weihnachtstauwetter zoals men het in Duitsland noemt, is een bekend fenomeen dat bijna ieder jaar rond Kerst opspeelt. Juist rond Kerst is de polaire vortex het krachtigst en dirigeert actieve oceaandepressies de oceaan op met regen en wind. 


Marc Putto

www.weerprimeur.nl