Afbeelding

Van de straat ….

wo 7 december 2022 Hardenberg

Het gebeurt regelmatig dat inwoners ons als raadsleden op straat aanspreken om ideeën te delen of zorgen te uiten. Dit is een waardevolle manier om tijdig aandacht te houden voor onderwerpen die inwoners belangrijk vinden. Onlangs was hiervan een aansprekend voorbeeld: een inwoner vroeg of de gemeente Hardenberg de namen van Hardenbergse Joden wilde adopteren zodat deze via het Holocaust Namenmonument in Amsterdam kunnen worden herdacht. 

Op dit verzoek is door het college van burgemeester en wethouders positief gereageerd en zijn 170 namen gevonden. Namen van Joodse mensen uit de gemeente Hardenberg die in de oorlog zijn vermoord in vernietigingskampen. 

De gemeente steunt het initiatief door een bedrag over te maken aan het Nederlandse Auschwitz Comité dat benut zal worden voor onderhoud, communicatie en educatie rondom het monument. Zomaar een vraag ‘van de straat’ waardoor 170 mensen uit de gemeente Hardenberg nu een gezicht hebben gekregen. Hun levensgeschiedenis zal met vele anderen worden gedeeld en hen mogelijk verrijken met nieuwe inzichten. 

Zo spelen in de huidige tijd ook grote vraagstukken onder andere rondom de opvang van vluchtelingen, over (energie)armoede of psychiatrische hulp aan inwoners. 

Wij merken dat dit onderwerpen zijn die direct ingrijpen op het dagelijks leven van verschillende mensen. Want als iets dichtbij komt, kunnen mensen veel zorgen ergens over hebben. Belangrijk is dat inwoners van de gemeente Hardenberg de mogelijkheid hebben om daarover in gesprek te gaan en een bepaalde invloed kunnen uitoefenen op ontwikkelingen. 

Regelmatig ontvangen we hiervoor inwoners die dan inspreken bij onze raadsvergadering. Daarvoor zijn de bijeenkomsten van de gemeenteraad ook bedoeld: om, voorbij aan het persoonlijk belang, het gesprek te voeren over hetgeen het algemeen belang dient. Uiteraard laten ook ondernemers en organisaties van zich horen, niet alleen op straat maar vaak tijdens bedrijfsbezoeken of andere contactmomenten. Wij zetten ons in om juist proactief informatie te krijgen over uiteenlopende onderwerpen. Want het is prettig dat wij als raadsleden voorin een proces al betrokken zijn, zodat we er goed over na kunnen denken voordat er besluitvorming plaats vindt. Mocht ons tóch iets ontgaan, dan weet u ons te vinden. 

CDA fractie gemeente Hardenberg