Bernard Slofstra is al meer dan 25 jaar succesvol met het opheffen van (emotionele) blokkades bij mensen door middel van de stem.
Bernard Slofstra is al meer dan 25 jaar succesvol met het opheffen van (emotionele) blokkades bij mensen door middel van de stem. Eigen foto

“Gedachten bepalen je leven”

za 10 december 2022 Dedemsvaart

Veel (zorg)instellingen en andere instanties merken dat er met meer angst wordt geleefd sinds coronatijd. Dat geldt ook voor Bernard Slofstra. In zijn praktijk voor Stembevrijding & Coaching aan de Zuiderboslaan 31 in Dedemsvaart helpt hij mensen contact te maken met blokkades om die vervolgens door middel van de stem los te laten.

“Corona triggert bij sommige mensen ‘oude angsten’, die in het lichaam zijn opgeslagen. Dat merk je dan aan lichamelijke klachten, maar ook aan emoties die heftig of juist niet willen komen. Anderen hebben moeite om nog positief te denken. En als je dan weet dat gedachten je leven bepalen, kun je begrijpen wat voor impact dat heeft op iemands leven. Dat gaat je dan danig in de weg zitten,” vertelt Slofstra. 

“Gewoontedieren”

“Mensen leven en handelen voor 95% vanuit ons onderbewuste, vanuit gewoontes. Dat kan heel handig zijn. Zo hoeven we niet meer na te denken hoe we onze veters moeten strikken of onze tanden moeten poetsen. Maar wat als bepaalde gewoontes ons niet (meer) dienen? Dat voelen we als een blokkade. En daarom houden we onze mond maar; cijferen we onszelf weg, durven we ons niet over te geven aan de verlangens die in ons leven. Als je bijvoorbeeld het verlangen hebt om te zingen maar jou is ooit verteld dat jij maar beter je mond kunt houden, dan stop je niet alleen met zingen, maar vaak ook met het uiten van jezelf op allerlei andere gebieden. De mysticus Rumi heeft ooit gezegd: Ik wil zingen zoals vogels zingen, ongeremd en vrij. Zonder na te denken wie er luistert of wat ze er van vinden.  Als ik een workshop geef, begin ik meestal met die quote, want dat geeft weer wat stembevrijding letterlijk is: het bevrijden van jouw (innerlijke) stem. Jouw geluid, jouw verlangens, jouw talent de wereld in brengen,” legt Slofstra uit, die naast Stembevrijder ook koordirigent is en privé lessen Zang en Piano verzorgt.  

Al meer dan 25 jaar geleden begon de geboren Assenaar zijn eigen Muziekpraktijk, waar nog steeds volop muziek inzit. Kijk voor meer info op www.muziekpraktijkbernardslofstra.nl 

Dedemsvaart