Afbeelding

‘De Roskamp’ is klaar voor eerste groep asielzoekers

di 6 december 2022 Hardenberg

Op bungalowpark De Roskamp in Loozen worden momenteel volop voorbereidingen getroffen voor de komst van de eerste groep asielzoekers. Naar verwachting zal dit op maandag 5 december plaatsvinden. 

De vakantiebungalows, die geschikt zijn voor huishoudens van 4 tot 6 personen, worden met het oog op de huisvesting van asielzoekers, opnieuw ingericht. Zo worden bijvoorbeeld de gaskachels vervangen door elektrische verwarming. “Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig. Ook zijn er voldoende ruimtes zodat de mensen voldoende privacy hebben”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.  

Opvang in fases

De gemeente Hardenberg heeft met het COA en de eigenaar van het park afgesproken dat het park de komende zes maanden wordt gebruikt als noodopvanglocatie voor maximaal 100 asielzoekers. De opvang zal fasegewijs verlopen. “De eerste huisjes zijn inmiddels zo goed als klaar en we hopen maandag 5 december de eerste 5 gezinnen dan ook te verwelkomen, zo’n 20 mensen. Uiteindelijk zullen er naar schatting 19 gezinnen komen. Er is toestemming voor maximaal 100 bewoners op het park”, laat Bob van ’t Klooster, Communicatieadviseur regio Midden-Noord van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) weten.

Omwonendenoverleg

Vooruitlopend op de komst van de (eerste) vluchtelingen is er maandagavond 28 november een gesprek geweest met de direct aanwonenden van het park, het COA en de gemeente. “Daarbij is onder meer aangegeven dat er gedurende het verblijf van de asielzoekers 24 uur beveiliging op het park aanwezig zal zijn. Verder is duidelijk geworden dat de kinderen van de asielzoekers naar school gaan in het AZC in Hardenberg en dat de bewoners geactiveerd worden richting vrijwilligerswerk in de omgeving. “Mochten er initiatieven zijn, dan kunnen ze contact opnemen met de locatie. Daarnaast zijn er diverse werkzaamheden op het terrein en onderhouden de asielzoekers zelf de eigen woon- en leefomgeving, zoals gemeenschappelijke ruimtes”, aldus van ‘t Klooster.

Hij geeft aan dat er elke zes weken een omwonendenoverleg zal plaatsvinden. “Er is nu een afspraak met de gemeente voor een half jaar noodopvang in Loozen. Aan het einde van die periode vindt een evaluatie plaats. Dan wordt in samenspraak met de gemeente en omwonenden gekeken naar de verdere toekomst en een eventuele verlenging van de noodopvang met maximaal een half jaar”.