Ouderengroep Welfare uit Slagharen samen aan het breien op de creatieve ochtend.
Ouderengroep Welfare uit Slagharen samen aan het breien op de creatieve ochtend.

Welfare Slagharen bestaat 40 jaar

do 1 december 2022 Hardenberg

Ouderengroep Welfare uit Slagharen bestaat dit jaar 40 jaar. Zuster Driesen kwam 40 jaar geleden bij Sanny Viskaal met het idee: “Kunnen we niet iets doen voor de ouderen in Slagharen? Bijvoorbeeld een creatieve ochtend opzetten in de Praam”. (Nu is dit de nieuwe Praam aan de Dokter Willemslaan). En zo is op 18 november 1982 een groep vrijwilligsters gestart met deze creatieve ochtend voor ouderen.

In samenwerking met het Rode Kruis werd een cursus van een half jaar gevolgd, inclusief een stageperiode bij bejaardencentrum Oostloorn en het Uilennest in Hardenberg. Na deze gedegen voorbereiding is er een groep vrijwilligsters, onder andere Gretha Weerink, Truus Wenker en Sanny Viskaal, van start gegaan op 18 november 1982 onder leiding van Mevrouw Sinnema. Met een startkapitaal van 250 gulden, dat was aangeboden door Rabobank te Slagharen, was Welfare Slagharen een feit. De beginnersgroep bestond uit 16 deelnemers. Op een gegeven moment was er zoveel animo dat de deelnemers zelfs van buitenaf werden opgehaald met de eigen auto.

Activiteiten

Er waren verschillende activiteiten zoals beiersbont borduren, poppen maken, bloemschikken, breien en spelletjes doen. Met Pasen en kerst werden er ‘dingen’ gemaakt die daarbij pasten. Na enkele jaren spaarden de deelnemers voor een reisje, en het Rode Kruis sponsorde de bus. Het bekende dagje uit is inmiddels vervangen door een gezellige ochtend. Ongeveer zes jaar geleden stopte het Rode Kruis met de Welfare groepen in Nederland. Gelukkig kon Welfare Slagharen weer verder onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie de Stuw. In de Coronaperiode kon de groep door middel van giften en gekregen wol, de deelnemers regelmatig bezoeken met een attentie of een bosje tulpen.

Goede doelen

De gemaakte handwerken gaan naar goede doelen in bijvoorbeeld Litouwen en Roemenië en tegenwoordig ook naar Oekraïne. Ook heeft Welfare meegedaan aan een project om kleine mutsjes te breien voor flesjes vruchtensap, waarvan 0,10 eurocent naar het Ouderenfonds ging. Daarnaast worden er veel lekkere warme sokken, dassen, mutsen, truien en dekens gebreid voor de koude winteravonden.

Mooiste ochtend van de week

Na 40 jaar komt er nog elke woensdagmorgen een groep van 15 a 20 personen bijeen. De deelnemers noemen dat de mooiste ochtend van de week. Woensdagochtend 23 november heeft de groep dit 40-jarig jubileum gevierd met een gezellige ochtend voor alle deelnemers. “Natuurlijk is er altijd plaats voor nieuwe deelnemers”, aldus Welfare Slagharen.