In het LOC werd zaterdag 19 november nog even flink geoefend voor de afsluiting van de blaascursus op 26 november.
In het LOC werd zaterdag 19 november nog even flink geoefend voor de afsluiting van de blaascursus op 26 november. Hans Menzo

"Midwinterhoornblazers zijn er klaar voor"

di 22 november 2022

De Reest en Vechtbloazers staan aan de vooravond van een nieuw (druk) seizoen. Zondag 27 november (Eerste Advent) wordt het startschot voor de Midwinterhoornblazers gegeven met het zogenaamde 'anbloazen'. Dat gebeurt vanaf 15.00 uur op het eilandje bij De Oldemeijer in Hardenberg. Wandelaars kunnen daar tot circa 16.30 uur genieten van de verschillende 'Roopen', die door de blazers 'uitgeschald' worden. "Het is voor ons altijd een hele happening, waar we met verlangen naar uitzien", vertelt voorzitter Hans Menzo.

Vooruitlopend op de seizoensopening hebben sinds half oktober tientallen midwinterhoornblazers een blaascursus in het LOC+ gevolgd om in het nieuwe seizoen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zaterdag 26 november wordt de cursus officieel afgesloten. 


Meerdere 'Roopen' 

De deelnemers mogen dan een 'deuntje' uitkiezen waar ze een certificaat mee kunnen verdienen. "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kennen wij een heel arsenaal aan repertoire. De 'olde Roop' is het meest bekend, maar verschillende leden hebben ook hun eigen 'deuntje' geschreven. Zo kennen wij de Slagharense Roop, maar onder andere ook de Voartse, Hardenbergse of Gramsbergse Roop", lacht Menzo. 

Al die verschillende 'Roopen' zullen de komende weken regelmatig te horen zijn. Traditiegetrouw mag er alleen vanaf Eerste Advent tot en met Drie Koningen op 6 januari in de buitenlucht geblazen worden. En dat gaan de Reest en Vechtbloazers dan ook volop doen. De agenda puilt in dit verband uit. Net als het ledenbestand van de groep, die zich mag verheugen op een toenemende belangstelling voor het midwinterhoornblazen.


Volop belangstelling

"We zitten momenteel op bijna vijftig leden van alle leeftijden, waarvan er zo'n veertig actief blazen bij evenementen. Met name het sociale aspect is een belangrijke motivatie om als groep samen te werken en op te treden in de regio", meent Menzo. Hij geeft aan dat er ook buiten het seizoen om van alles te beleven valt binnen de club. "Ieder najaar beginnen we met een cursus midwinterhoorn bouwen voor belangstellenden. In dit verband hebben we nu alweer vijf mensen op de wachtlijst staan voor 2023. Fantastisch!", meent Menzo.

"Na de bouwcursus beginnen we met blaassessies. In zeven weken tijd proberen de cursisten in elk geval de zogenaamde 'Olde Roop' te leren blazen. Voor de gevorderde blazers gaan we een stapje verder door meerdere en verschillende 'Roopen' te leren. Zowel de cursus bouwen als de blaassessies worden op een professionele manier aangeboden".

Zoals gezegd zit de activiteitenagenda van de Reest en Vechtbloazers al flink vol. Na het 'anbloazen' op zaterdag 26 november wordt 'de Kuiertocht' op zondag 27 november in Zuidwolde muzikaal opgeluisterd. Op zaterdag 3 december zijn de midwinterhoornblazers onder andere te horen bij Molen De Star in Balkbrug en op zaterdag 10 december in natuurgebied De Engbertsdijksvenen waar voor het eerst, in samenwerking met Midwinterhoornblazers uit de gemeente Twenterand,  een midwinterwandeling wordt georganiseerd. Tussendoor zijn de blazers tijdens de hele Adventsperiode aanwezig bij verschillende kerstmarkten, vieringen, wandelingen en kerstnachtdiensten.

Blaastreffen

En dan is er onder meer ook nog het jaarlijkse Blaastreffen, dat beurtelings georganiseerd wordt door de groep uit Hardenberg, Zuidwolde en Dalfsen. Dit jaar zijn de Reest en Vechtbloazers 'aan de beurt'. Dat betekent dat er op 28 december zo'n zestig midwinterhoornblazers uit alle windstreken en soms ook uit het buitenland, naar het terrein van kynologenclub DWO in Lutten komen voor een Treffen. "Hoeveel er dit jaar komen is afwachten, want de inschrijving daarvoor is net geopend", aldus Menzo. Wie meer wil weten of de Midwinterhoornblazers uit wil nodigen voor een activiteit kan mailen:secretaris@midwinterhoornblazershardenberg.nl.