Afbeelding

Hardenbergse VVD op de bres voor agrariërs tijdens het VVD congres in Rotterdam

ma 21 november 2022 Hardenberg

Agrarische ondernemers die een PAS-melding hebben gedaan en altijd te goeder trouwen waren (zoals Remkes schreef), zijn door de uitspraak van de Raad van State hun vergunning kwijt geraakt. De Provincie Overijssel zei niet te handhaven, maar is daar toch op over gegaan. Met als gevolg voor boeren ondernemers dat zij enorme boetes moeten betalen of hun bedrijf 30 jaar terug in de tijd moeten brengen.

“U snapt dat beide niet kan. Overheden wijzen naar elkaar dat ze moeten komen met een oplossing. Ook in de wet staat dat PAS-melders moeten worden gelegaliseerd. Verschillende Hardenbergse politieke partijen zetten zich in voor deze ondernemers. Zo ook de Hardenbergse VVD fractie”, laat de VVD fractie in Hardenberg weten.

Vrijdag 11 november is er namens meerdere Overijsselse fracties een brief verzonden naar Den Haag met een noodoproep. En in de tussentijd waren en zijn er goede contacten met landbouwwoordvoerder Thom van Campen. Afgelopen vrijdag en zaterdag waren fractieleden Martijn Timmermans en Jeanet Meijerink-Heuver bij het bestuurders congres in Schiedam en de algemene ledenvergadering in Rotterdam.

Vrijdag volgde een gesprek met minister van der Wal en zaterdag heeft Martijn Timmermans een motie ingediend: Maak van de PAS geen PAS-Affaire. Deze motie werd mede ingediend door o.a. gemeente Twenterand, Ommen, Dalfsen, Hellendoorn, Hof van Twente. De motie riep op om de getroffen ondernemers te helpen. “De motie kreeg het advies overnemen. Dan hoef je eigenlijk de motie niet in stemming te brengen. Maar wij, en ook landbouw woordvoerder Thom van Campen vond het een goed idee om de motie in stemming te brengen. Zodat de leden ook de kans hadden om te laten zien dat we de PAS-melders moeten helpen. De uitslag 93% voor en 7% tegen was een overweldigende uitslag”, aldus de VVD-fractie.

“Natuurlijk zijn we er nog niet! Er moet nog geleverd worden. We zijn met 22% van de zetels wel de grootste partij, maar hebben lang geen meerderheid. We zullen ons blijven inzetten totdat de PAS-melders weer de vergunningen hebben zoals ze die hadden, zodat ze weer gewoon kunnen ondernemen”.