De opkomst in Loozen was groot tijdens de eerste info-bijeenkomst over de noodopvang van asielzoekers op Bungalowpark De Roskamp.
De opkomst in Loozen was groot tijdens de eerste info-bijeenkomst over de noodopvang van asielzoekers op Bungalowpark De Roskamp. Gert Stegeman

PB Loozen wil randvoorwaarden opvang asielzoekers optimaal regelen

vr 18 november 2022 Hardenberg

“Als de randvoorwaarden goed zijn, dan zou je het project kunnen laten slagen”. Dat zegt Stefan Rijstenberg als voorzitter van Plaatselijk Belang Loozen en voorzitter van Plaatselijk Belang Buitengebied Gramsbergen, over de voorgenomen realisering van tijdelijke noodopvangplekken voor 100 asielzoekers op Bungalowpark De Roskamp in Loozen. Over de opvang werd donderdagavond 17 november een informatiebijeenkomst gehouden, die naar schatting door zo’n 200 inwoners en omwonenden van de buurtschap werd bezocht.

Gematigde toon

“Het was een goede bijeenkomst, waarbij mensen vragen stelden, zorgen uitten en ook wel emotie toonden, maar over het algemeen op gematigde toon,” kijkt Rijstenberg terug.

De voorzitter van de plaatselijke belangenvereniging kan zich voorstellen dat de bewoners in Loozen door het besluit van de gemeente Hardenberg ‘overvallen’ werden, maar snapt ook hoe een dergelijke besluitvoming gaat en heeft er begrip voor dat inwoners, maar ook Plaatselijk Belang, niet op voorhand daarin meegenomen konden worden.

“Nu het besluit vaststaat is het voor ons zaak de randvoorwaarden zo goed mogelijk te regelen en vast te leggen. Daarover hebben wij, samen met Stadsbelang Gramsbergen, zeer binnenkort een gesprek met burgemeester Maarten Offinga en gebiedswethouder Martijn Breukelman,” licht Rijstenberg toe.

Alleen gezinnen

De opvang op De Roskamp in Loozen betreft zo’n 100 asielzoekers voor de komende zes maanden met een optie van verlenging voor nog eens een half jaar. “Feitelijk gaat het om de opvang van 19 gezinnen, zo werd ons donderdagavond duidelijk gemaakt en dat geeft toch een iets andere beeldvorming, dan wanneer je spreekt over 100 personen,” meent Rijstenberg.

Goede contacten

Hij constateert in z’n algemeenheid dat er veel begrip is onder de inwoners voor het feit dat er opvang voor de asielzoekers moet komen. Dat er zorgen zijn over onder meer de veiligheid kan hij begrijpen. “Die zorgen nemen wij als PB ook zeker mee in onze contacten met de gemeente en de eigenaren van De Roskamp, die de beste bedoelingen hebben en er ook alles aan gelegen is om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen,” aldus Rijstenberg. Hij geeft aan dat er in een ver verleden ook al eens arbeidsmigranten op het Bungalowpark zijn gehuisvest. “Op een enkel incident na zijn daar eigenlijk nooit problemen door ontstaan. Wij hebben als PB goed contact met de Roskamp en de gemeente Hardenberg. Met betrekking tot de opvang van de asielzoekers zijn wij als PB neutraal en behartigen we de belangen van al onze leden zo goed mogelijk. Mensen met vragen, zorgen en wensen kunnen altijd bij ons aankloppen. Ondertussen proberen wij alle randvoorwaarden voor de opvang van asielzoekers nu zo goed mogelijk te regelen. Als PB hebben wij er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken en de beoogde opvang, met de goede wil van onze inwoners, een goede kans van slagen heeft”.