Afbeelding
G. Brokelman

Vrijwillige dijkwachters volgen training

zo 20 november 2022 Hardenberg

Zaterdag 19 november gingen de vrijwillige dijkwachters van waterschap Vechtstromen de dijk op voor hun training. In tijden van hoogwater en watersnood zijn zij de oren en de ogen van waterschap Vechtstromen op de dijken. De patrouilles liepen tussen Gramsbergen en Coevorden langs het Afwateringskanaal en de Vecht.

De vrijwillige dijkwachters worden getraind om ingezet te worden bij hoogwater en bij noodsituaties. Zij zijn degenen die dan over de dijken van de Vecht lopen om te signaleren of er bijvoorbeeld gaten in de dijk zitten. Of dat er spullen zijn aangespoeld die de dijk kunnen beschadigen en daarmee een bedreiging kunnen zijn voor het land en woonwijken achter de dijk. Zaterdag kregen de dijkwachters uitleg over faalmechanismen: wat kun je op de dijk tegenkomen en hoe herken je dit. En over hoe je veilig langs de dijk loopt tijdens een patrouille. 

Daarna gingen ze in groepjes over de dijk langs de Vecht. Hier liepen ze met de veiligheidslijn waarbij een dijkwachter onderaan de dijk bij de watergrens liep en via een lijn verbonden was met een tweede dijkwachter die bovenaan op de kruin van de dijk liep. In slechte weersomstandigheden en in het donker moet de dijk bij de watergrens gecontroleerd worden op schade. De kans op ongelukken of wegspoelen in het snel stromende water is dan groter en om veiligheidsredenen lopen ze dan met deze lijn. Alhoewel we vaker droge zomers hebben, stond in 1998 het peil in de Vecht alarmerend hoog. Het was alle hens aan denk. En zelfs zo ernstig dat serieus is overwogen om bij Hardenberg een dijk van de polders Noord Meene en Zuid Meene door te steken – dat zou een unicum geweest zijn in het Nederland van na de oorlog. Ook dijkwachter worden?  Aanmelden of informatie opvragen kan via dijkwacht@vechtstromen.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding