Vervolg van pagina 38.

di 15 november 2022

Landbouwcafé druk bezocht

Imago hoe belangrijk?

"Volgens de media zijn boeren boos, ik zie vooral de laatste tijd boeren in wanhoop. Die zich niet gehoord, gezien en bovenal niet erkend voelen. Waardoor actie wordt gevoerd. Het beeld dat ik in het nieuws zie, staat vaak lijnrecht tegenover het beeld dat ik als boerendochter zie. Aan de ene kant vraag ik me af: wat doet actie voeren met het imago van de sector? Is dit wel de juiste aanpak? Aan de andere kant: wat kunnen boeren doen zodat zij gezien, gehoord en erkend worden én het imago positief is? Boeren verlaten niet zomaar hun boerderij wanneer zij het niet eens zijn met de regels. Zij denken in oplossingen en willen in gesprek. Maar dat diezelfde boeren telkens weer actie voeren zegt mij genoeg. Hun melkbus is overgelopen. En deze blijft overstromen. Er wordt door de overheid gedweild met de melktank open. Ik vraag me inmiddels af, imago, hoe belangrijk is dat?”, laat Milou op de facebookpagina van de documentaire enige tijd geleden weten.


Hoe verder met de documentaire?

“Na mijn afstuderen heb ik nog niet zo heel veel tijd en energie kunnen steken in het verspreiden van de documentaire doordat ik het te druk had met werk en school. De documentaire is gezien door familie, vrienden, docenten en studenten, collega’s van LTO Noord, leden van OpKoers.nu en tijdens het landbouwcafé. Maar binnenkort staat de documentaire op You Tube”, vertelt Milou enthousiast. “De reacties op de documentaire zijn voornamelijk positief. Ik heb het idee dat melkveehouders zich herkennen in het verhaal dat de geïnterviewde personen vertellen. Dat vind ik mooi om te horen en te zien. Daarnaast merk ik dat mensen er met elkaar over praten en dat was nou net mijn bedoeling, dus dat vind ik een mooie uitkomst”.


Toekomst in handen van consument

Op de vraag hoe zie jij de toekomst van de agrarische sector, antwoordt Milou het volgende: “De toekomst van de agrarische sector is in handen van de consument. Als de consument iets wil, dan zal er ook voor betaald moeten worden. Vaak praat men als burger over dierenleed, maar als dezelfde burger als consument in de supermarkt staat, wordt er voor een product gekozen met het goedkoopste prijskaartje. Dit zijn vaak producten die niet uit Nederland komen. Andere landen hebben veel lagere standaarden voor het dierenwelzijn waardoor dierenleed vaker en in ergere mate aanwezig is. Mijn vader zegt wel eens, als de burger wil dat wij elke dag de koeien knuffelen, dan kan dat. Maar daar zitten wel kosten aan verbonden die de consument terugziet in de supermarkt”.

Ik hoop dat ik anderen kan inspireren met de documentaire en dat mensen zelf na gaan denken wat zij kunnen bijdragen aan dit maatschappelijke onderwerp. Daarnaast heb ik zoveel geleerd tijdens het proces van het maken van de documentaire dat ik die kennis die ik heb opgedaan graag wil toepassen in de toekomst. De agrarische sector is een mooie sector, waar ik trots op ben. Ik ben hier opgegroeid en ik ben blij dat ik de sector van dichtbij meemaak”, besluit Milou trots.