Bert Konstapel en Ina Kuiper bij de dagbesteding van de RIBW aan de Stuwdijk.
Bert Konstapel en Ina Kuiper bij de dagbesteding van de RIBW aan de Stuwdijk.

“Het stigma is nog altijd heel groot”

di 15 november 2022 Hardenberg

Eng? Lastig? Nee hoor! Het zijn mensen die veel kunnen, maar een duwtje in de rug nodig hebben. Dat het stigma van mensen met psychische kwetsbaarheid nog altijd heel groot is, zien ze bij de RIBW elke dag. De RIBW wil haar cliënten een kans bieden om hun wereld te vergroten en tussen de mensen hun leven weer op te pakken. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk.

De RIBW biedt aan mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteuning en begeleiding bij (zelfstandig) wonen, dagbesteding, werken en leren. Aan de Stuwdijk in Hardenberg is de dagbesteding van de RIBW gevestigd. Het leer/werk station is een uitkomst voor mensen voor wie regulier werk niet haalbaar is. Naast het leren van structuur, arbeidsetos en samenwerken biedt de dagbesteding ze een zinvolle invulling van hun tijd. “Deelnemers kunnen hier heel divers werk doen, zoals bijvoorbeeld tuinonderhoud, productiewerk, houtbewerken, fietsenreparatie, huishoudelijk werk en computerdemontage”, vertelt begeleider Ina Kuiper. “Ze kunnen heel veel, ze hebben alleen ondersteuning nodig, een duwtje in de rug.”

Niet achter de geraniums

Druk is er niet en dat is precies waarom Bert Konstapel er helemaal op zijn plek is. “Ik heb ritme nodig en structuur in mijn leven”, zegt Bert, die begeleid woont en is afgekeurd nadat hij lange tijd overspannen was. “Ik wil niet achter de geraniums zitten.” De 54-jarige Hardenberger doet al vijf jaar productiewerk aan de Stuwdijk en legt uit wat er van hem verwacht wordt. “We maken pvc buizen van Berry bpi Indupac schoon met een doek, halen de stickers eraf en sorteren ze. Met de heftruck zorg ik ervoor dat de volle kooien op de juiste plek worden gezet. Ik voel me verantwoordelijk en dat geeft voldoening.” Bert ervaarde in het bedrijfsleven altijd druk. “Dat was moeilijk. De verwachting is hier anders. Er worden minder eisen gesteld. Hier kan ik in mijn eigen tempo werken en begrijpen mensen elkaar snel.”

Bedrijven terughoudend

Een zinvolle daginvulling is voor iedereen anders, vertelt werkcoach Sanne Bouwhuis. Zij ondersteunt de begeleiders en helpt hen waar nodig om te zorgen dat een cliënt van de bank komt en haar wereld vergroot. “Voor de één is een kopje koffie buiten het eigen appartement al een hele stap. Een ander kan echt toe zijn aan betaald werk in een regulier bedrijf.”

Sanne heeft een groot netwerk in de regio als het gaat om dagbestedingslocaties, vrijwilligerswerk en buurthuizen. Ze is altijd bezig met het zoeken naar nieuwe samenwerkingen en plekken die aansluiten bij de krachten en wensen van de cliënten. Ze zoekt ook continu naar werkgevers waar de cliënten van de RIBW een nieuwe stap kunnen maken. 

“We merken dat bedrijven terughoudend zijn. We moeten heel veel beren afschieten voordat bedrijven en organisaties onze cliënten aannemen.” Zonde, zegt de werkcoach. “Als we iemand plaatsen, weten we echt wel wat iemand kan. Voordat iemand toe is aan betaald werk zijn er al heel wat stappen gezet. Wij willen ook dat het voor iedereen een succes wordt.”

Uitgaan van iemands kracht

Uiteraard vraagt het plaatsen van iemand met psychische kwetsbaarheid een stukje aandacht en extra inspanning van de werkgever. “Het is wel belangrijk dat iemand voldoende tijd krijgt en dat je regelmatig checkt hoe het gaat. Soms kan het nodig zijn dat iemand even tot rust moet komen tussendoor. Het belangrijkste is dat je als werkgever iemands kracht en talenten ziet. Dan kan onze cliënt van grote waarde zijn.”