Jan Kristiaans (links) ontvangt de sleutel van zijn nieuwe woning uit handen van voorzitter Albert Sloot van de Stichitng Klooster Sibculo.
Jan Kristiaans (links) ontvangt de sleutel van zijn nieuwe woning uit handen van voorzitter Albert Sloot van de Stichitng Klooster Sibculo. G. Brokelman

Fase 1 Kloosterwonen bijna afgerond

ma 14 november 2022 Hardenberg

Blije gezichten in Sibculo op vrijdag 11 november. Bij Jan Kristiaans uit Hardenberg: hij ontving de sleutel van zijn nieuwe woning. En bij de Stichting Klooster Sibculo: nu met de oplevering van deze tien woningen de voltooiing van de eerste fase van het project Kloosterwonen nadert, krijgt de stichting zicht op een financiële injectie voor de verdere ontwikkeling van het kloosterterrein.

Voor de deur van zijn splinternieuwe woning aan de Monnikshof nam Jan Kristiaans de sleutel in ontvangst uit handen van Albert Sloot, voorzitter van Stichting Klooster Sibculo. Kristiaans is uiteraard blij met zijn nieuwe woning: “Ik woonde met mijn vrouw in Hardenberg, maar sinds zij is overleden woonde ik daar alleen in een twee-onder-één-kapwoning. Ik ben 66 en wilde wel een keer wat anders. Hier heb ik een mooie levensloopbestendige woning gevonden, helemaal gelijkvloers en op een unieke plek met prachtig uitzicht op de groene omgeving. Ook heel mooi is dat ik zelf veel invloed kon hebben op de indeling van de woning. Je kon zelf bepalen waar de keuken komt, wat de indeling van de woonkamer wordt, et cetera”.

De woning staat bovendien op een locatie met historisch karakter, vlakbij de plek waar in de middeleeuwen het klooster van Sibculo stond. “Dat dit historische grond is sprak mij ook wel aan. Daar wordt ook aandacht aan besteed: alle woningen zijn voorzien van een mooi tegeltje met daarop het zegel van het oude klooster en je ziet het ook terug in de opzet van de wijk. De woningen staan in een halve cirkel zodat ze een hofje vormen. Als het eenmaal klaar is krijgen we hier een heel leuke buurt. Gezellig ook. De buren kennen elkaar al omdat de meesten al tijdens de ontwikkeling van de wijk contact hadden. Er is ook al lange tijd een groepsapp. Dit wordt absoluut een gezellige buurt”.

Sloot is al net zo tevreden: “Ik denk dat dit vooral een mooie ontwikkeling is voor Sibculo. Er wordt een heel mooie wijk gerealiseerd, met een mix van jonge en oudere bewoners. En dankzij de opbrengst van de grondverkoop kan de stichting verder werken aan haar eigenlijke doelstelling: het herinrichten van het kloosterterrein om zo de geschiedenis van het klooster weer mogelijk te maken. Zo snijdt het mes aan twee kanten”.