Video

Kerstmannenshow bij het Kersthuis

di 15 november 2022 Hardenberg

“Ja, daar moeten we heen mama”, zegt een klein meisje met een smekende blik en een twinkeling in haar ogen. We schrijven zaterdag 12 november. De blik van het meisje is gericht op een prachtig verlicht en in kerstsfeer gehuld huis aan de Boesemeer in Marslanden. Het is hèt Kersthuis van de familie Braker dat de aandacht trekt en niet alleen van het meisje, maar van velen uit de buurt en de wijde omtrek.

“Dat is ook één van de reden waarom ik het doe. Mensen van alle leeftijden blij maken”, vertelt Albert Braker. Toen hij, met de kerstdagen in het vooruitzicht, een aantal jaren geleden voorzichtig begon met het versieren van zijn huis kon hij niet bevroeden dat zijn Kersthuis zoveel belangstelling zou trekken.

“Warm wit is het mooist”

“Ik begon in het klein, maar elk jaar kwam er meer bij”, lacht Braker, die vrijwel alle verlichting in warm witte LED uitvoering koopt. “Er kan hier en daar nog wel eens een gekleurd stukje slang tussen zitten, maar in principe niet. Mijn vrouw en ik vinden warm wit persoonlijk mooier dan gekleurd licht”.  Op de vraag hoeveel lampjes Braker dit jaar heeft opgehangen moet hij het precieze antwoord schuldig blijven. “Ik schat dat het er zo’n 50.000 zijn”. Voor de op- en afbouw van zijn Kersthuis is Braker naar eigen zeggen wel zo’n 80 tot 100 uur bezig. “Er komt elk jaar wel weer wat nieuws bij. Ook probeer ik met de plaatsing van de lichtjes te variëren, zodat het huis er elk jaar toch weer een beetje anders uitziet”.  

Helpende handen

Maakt hij zich zorgen over de stijgende energieprijzen? “Nog niet. Ik heb gelukkig een vast contract voor energie tot medio 2023. Er is daarom niet minder verlichting. Ik verwacht dit jaar wel flink wat aan extra energiekosten kwijt te zijn, maar dat heb ik er voor over”, aldus de Hardenberger, die graag wat hulp zou krijgen bij de op- en afbouw van zijn Kersthuis. Na een oproep via verschillende media voor helpende handen hebben zich inmiddels twee vrijwilligers aangemeld, zodat hij er aanstaande vrijdagmiddag en zaterdag niet alleen voor staat.

Kerstmannenshow

De duizenden lichtjes zorgen voor een adembenemend sfeervol tafereel aan de Boesemeer in de woonwijk Marslanden, dat op vrijdag 16, zaterdag 17 en vrijdag 23 december een extra dimensie krijgt met een ‘kerstmannenshow’ tussen 18.00 en 19.30 uur. “Er zijn een aantal buren, die het ook leuk vinden om een (klein) evenement rond ons Kersthuis te organiseren. Tijdens de kerstmannenshow kan men onder meer op de foto met de Kerstman in een arrenslee en is er koek en zopie”, aldus Braker.