Zorgen om Saxenburgh Medisch Centrum

vr 11 november 2022 Hardenberg

PvdA heeft onlangs zijn zorgen geuit over de financiële situatie van het Saxenburgh Medisch Centrum bij het college van B en W van de gemeente Hardenberg.

Dit kwam naar aanleiding van een artikel in De Stentor met de kop ’Twee regionale ziekenhuizen financieel in zwaar weer: Rode cijfers en tekorten dreigen’. In het artikel staat dat Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg in financieel zwaar weer verkeert. Het college van B en W geeft aan op de hoogte te zijn van de financiële positie van Saxenburgh Medisch Centrum (SMC). Het college heeft structureel overleg met het bestuur van SMC. Het bestuur van SMC heeft aangegeven dat nadelig financieel resultaat voor het ziekenhuis ontstaat doordat men dankzij een kwalitatief goed zorgaanbod meer zorg verleent, en dat tegen een relatief laag tarief, dan contractueel door de zorgverzekeraar wordt vergoed. De oplossing ligt binnen de contractafspraken die SMC en zorgverzekeraar gaan maken voor de komende periode. 

Gemeente Hardenberg staat garant voor rente en aflossing van een door SMC aangedane geldlening bij de BNG ter hoogte van drie miljoen. De lening heet een looptijd van 7 jaar waarop jaarlijks wordt afgelost. Tot op heden is aan de betalingsverplichtingen voldaan laat het college weten. Wijkt het ziekenhuis niet af van het aflossingsschema dan staat er nog een bedrag open van 1,7 miljoen

Het college geeft in de brief aan dat de zorg van inwoners van de gemeente Hardenberg bij een eventueel faillissement van het SMC niet in gevaar komt. Ziekenhuiszorg is verankerd in de zorgverzekeringswet. Een gevolg kan zijn dat de verlening van niet acute zorg dan vertraging oploopt. Ook kan sluiting van een regionaal ziekenhuis zal gaan zorgen voor langere wachtlijsten in de ziekenhuizen die de zorg moeten overnemen.