Martih Schoemaker en Ellen Kapteyn met haar zoon. Marieke ontbreekt op de foto.
Martih Schoemaker en Ellen Kapteyn met haar zoon. Marieke ontbreekt op de foto. G. Brokelman

“Hoe mooier je speelgoed hoe meer bonnen”

wo 16 november 2022 Hardenberg

Op 26 november van 12.30 tot 14.00 uur is er in De Schakel aan de Lage Doelen 5 in Hardenberg een Speelgoedbeurs waar iedereen mooi, goed en compleet speelgoed met elkaar kan ruilen.

Hartje Baalder, een commissie van drie dames Marith, Ellen en Marieke, organiseert deze Speelgoedruilbeurs. Hartje Baalder is van origine een initiatief vanuit PKN Baalder en zet zich in voor meer samenhorigheid in de wijk Baalder. “Maar wij zijn er voor de hele gemeente Hardenberg”, laten de dames weten. 

Van 12.30 tot 14.00 uur kan iedereen die nog mooi, goed en compleet speelgoed heeft, dit speelgoed inbrengen bij De Schakel in Hardenberg. In ruil voor het speelgoed krijgt u waardebonnen die tijdens de ruilbeurs gebruikt kunnen worden als betaalmiddel. Tijdens de ruilbeurs van 15.00 tot 16.00 uur staat het speelgoed gesorteerd uitgestald op waarde zodat de waardebonnen ingeleverd kunnen worden in ruil voor het speelgoed.

 “In overleg met de inbrenger overleggen wij hoeveel bonnen het speelgoed waard is. Wij controleren of het compleet, heel en schoon speelgoed is. Daarnaast kijken we wat de waarde is op bijvoorbeeld Marktplaats. Hoe mooier je speelgoed, hoe meer bonnen u ervoor krijgt. Mocht u dus drie bonnen van één hebben, dan kan er speelgoed uitgezocht worden van de tafel met waarde nummer drie, of bijvoorbeeld drie keer speelgoed van tafel met waarde nummer één. Op deze manier scoor je ander speelgoed met een gesloten portemonnee, spaar je het milieu en ruim je de kast mooi op”, laten de dames weten. 

Meer bekendheid door naam

Het idee van de Speelgoedbeurs is al enige tijd geleden ontstaan. De Sintswap is een landelijke organisatie die een soortgelijk evenement organiseert. “Vorig jaar hadden wij ons bij deze organisatie aangesloten maar we merkten dat veel mensen geen idee hadden wat dit inhield. Wij hopen door de naam Speelgoedbeurs te gebruiken dat het duidelijker is. Wij weten ook dat de kledingbeurs, die twee keer per jaar in de Schakel wordt georganiseerd, door PKN bij iedereen bekend is”. 

Speelgoed waar niet mee gespeeld wordt

Doordat de dames Marith, Ellen en Marieke zelf moeder zijn weten ze dat er bij de meeste gezinnen veel speelgoed het huis binnenkomt zonder dat er mee gespeeld wordt. “Speelgoed belandt in de kast omdat het niet het speelgoed is wat het kind leuk vindt of dat het kind er al snel ‘uitgegroeid’ is”.

 “Het kan voorkomen dat mensen die speelgoed hebben ingebracht niet iets kunnen vinden tussen het speelgoed dat door anderen is ingebracht. Het is ook mogelijk dat mensen alleen speelgoed doneren. Al het speelgoed wat tijdens de Speelgoedruilbeurs geen nieuwe eigenaar heeft gekregen wordt gedoneerd aan De Voedselbank en Stichting Jarige Job”, aldus de dames. 

Aansluitend aan de ruilbeurs worden de mensen die wekelijks een voedselpakket krijgen van de voedselbank uitgenodigd om speelgoed uit te zoeken. Er is voor de Voedselbank gekozen omdat daar de gezinnen bekend zijn waar de nood het hoogst is. Deze gezinnen lukt het heel vaak niet om de kinderen een kadootje te geven op verjaardag of Sinterklaas.

Blijft er na het bezoek van de mensen van de Voedselbank nog speelgoed over dan gaat dit naar de Voedselbank voor de Stichting Jarige Job. 

Speelgoed met waarde

“Wij vinden de Speelgoedbeurs zelf een leuk initiatief. Want hoe mooi is het als je voor uw kind waardeloos geworden speelgoed kunt ruilen voor speelgoed dat weer van waarde is voor uw kind. Vooral in deze tijd van meerdere crisissen, wat veel mensen voelen in de portemonnee en we te maken hebben met een enorm (plastic) afvalberg is een bezoek aan de Speelgoedbeurs zeker de moeite waard. Op deze manier draagt u bij aan een duurzamer wereld en aan de ‘portemonnee’. Wij kijken uit naar uw komst”.