Afbeelding

“BOA’s zijn ‘onze’ gastheren en -vrouwen”

wo 9 november 2022 Hardenberg

“Niet doen,” zegt burgemeester Maarten Offinga over de wens van DOEN’22 om BOA’s in Hardenberg uit te rusten met een wapenstok en handboeien. De nieuwe politieke partij in de gemeenteraad van Hardenberg wilde er dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie over indienen, maar die werd vooralsnog aangehouden. “In elk geval tot na een informatieavond hierover,” aldus partijlid Erik Volkers.

Volgens de burgemeester zijn BOA’s vooral gastheer (vrouw) van de stad en zou de extra uitrusting wel eens averechts kunnen werken. Hij komt mede tot die conclusie na overleg met de politie, zo wist hij te melden.

DOEN’22 heeft daar andere ideeën over. De partij meent onder meer dat het dragen van een korte wapenstok zorgt voor een verhoogd veiligheidsgevoel onder de boa’s bij het uitoefenen van hun taken en dat het dragen van de korte wapenstok en handboeien een preventieve en de-escalerende werking heeft. Volgens de partijleden hebben boa’s ook uitgesproken dat zij zich veiliger voelen met een geweldsmiddel en een geweldsmiddel en handboeien willen toevoegen aan de standaarduitrusting.