Afbeelding

“Hardenberg is nog niet klaar met opvang Oekraïners”

wo 9 november 2022 Hardenberg

“Een crisis vraagt om noodkeuzes”. Dat zei burgemeester Maarten Offinga dinsdagavond in de raadsvergadering naar aanleiding van vragen uit de coalitiepartijen over het voornemen opvang voor ongeveer 70 Oekraïners te realiseren in het voormalige schoolgebouw De Wegwijzer in Schuinesloot.

De inwoners van Schuinesloot werden bijna een maand geleden onaangenaam verrast met dit besluit. Dat werd onder meer onderstreept door Johan Nieuwland, die namens Streekbelang insprak tijdens de raadsvergadering. De tot tranen toe geroerde Nieuwland gaf aan dat het hele dorp in rep en roer is door het besluit, dat iedereen zich ernstig zorgen maakt over onder andere de veiligheid, maar ook over bijvoorbeeld het voortbestaan van de school in Schuinesloot omdat enkele ouders al hebben aangegeven dat zij hun kinderen van school halen als de opvang er komt. Nieuwland noemde het besluit van het college onverantwoord. “Wij kunnen toch niet vluchten voor de vluchteling? Dat is de omgekeerde wereld,” aldus het bestuurslid van de belangenorganisatie, die zijn betoog beëindigde met de constatering dat het college volledig voorbij is gegaan aan Streekbelang en derhalve niet serieus is genomen door de gemeente Hardenberg en dat het vertrouwen in de lokale politiek in Schuinesloot ernstig in beschadigd door de hele gang van zaken. 

De burgemeester had in antwoord op vragen van de coalititepartijen al aangegeven dat Hardenberg haar verantwoordelijkheid neemt bij de opvang van vluchtelingen en dat hij de verontrusting en emoties daarover heel goed begrijpt.

Meer opvanglocaties

Tegelijk stelde hij dat Hardenberg nog niet klaar is met de opvang van de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne, die dit voorjaar waarschijnlijk alleen nog maar groter zal worden en dat er gekeken wordt naar meerdere locaties voor opvang van Oekraïners in de gemeente. “Als je in een crisis zit kun je niet alle stappen doorlopen en is het college genoodzaakt (snel) besluiten te nemen. Nu het besluit genomen is, zullen wij zoveel mogelijk uitleg geven aan instanties en inwoners en rekening houden met hun gevoelens,” aldus Offinga, die aangaf dat er in dit verband vanavond gesproken wordt met afgevaardigden van de basisschool in Schuinesloot.