Afbeelding

Wethouder roept raadsfracties op ‘in actie’ te komen voor PAS-melders

wo 9 november 2022 Hardenberg

Wethouder Martijn Breukelman heeft alle fracties in de gemeenteraad van Hardenberg dinsdagavond, tijdens de raadsvergadering, opgeroepen ‘het nodige in beweging te brengen’ om de ontwikkeling, die momenteel gaande is met betrekking tot de zogenaamde PAS-melders, geen doorgang te laten vinden.

Hoge dwangsom

PAS-melders zijn agrarische bedrijven met een relatief kleine uitstoot of die ver van Natura2000-gebieden liggen, waardoor er in het verleden geen vergunning nodig was. Alle betrokken bedrijfssituaties moeten echter nu worden gelegaliseerd. Voor drie boeren in Overijssel, waaronder de familie Kelder in Holtheme, betekent dit dat zij hun veestapel drastisch moeten verkleinen als er niet heel snel oplossingen worden gevonden. Als deze oplossingen niet gevonden worden, dan krijgen zij elke drie maanden een mega dwangsom van bijna 120.000 euro. 

Grote moeite

Breukelman gaf aan dat de kwestie geen gemeentelijke aangelegenheid is, maar dat het college van Hardenberg er grote moeite mee heeft en dit onder meer ook aanhangig zal maken bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. Breukelman ging met dat antwoord in op een vraag van VVD-er Timmermans, mede namens het CDA en de ChristenUnie, over de mogelijkheden van de gemeente Hardenberg om de betreffende agrariërs te helpen.

Ondertussen heeft ook LTO Noord de provincie en de minister al aangespoord om onmiddellijk in actie te komen. Daarnaast heeft LTO Noord aangekondigd zelf alles uit de kast te trekken om de getroffen boeren te helpen.