Afbeelding

Betrokken Ommenaren meer kans op bouwkavel

di 8 november 2022 Hardenberg

Het college van B en W van de gemeente Ommen heeft besloten een nieuwe werkwijze vast te stellen voor verkoop van woningbouwkavels. Er is besloten om uitgiften te doen met een inschrijflijst en een puntensysteem.

Vorig jaar juni zijn de kavels van Vlierlanden fase 2a in de verkoop gegaan. Inmiddels zijn nagenoeg alle kavels verkocht en is het tijd om de vervolgfasen (C en D) in uitgifte te brengen. De kavels zijn bouwrijp en de verkoop kan gestart worden. “De raad heeft het college gevraagd of het mogelijk is om mensen die economisch gebonden zijn aan Ommen een grotere kans te geven om in aanmerking te komen voor een bouwkavel”, vertelt wethouder van den Nieuwboer. Uit een evaluatie kwam naar voren dat 1/3 van de kavels verkocht zijn aan niet sociaaleconomisch gebonden inwoners van de gemeente Ommen. “Daarom is er een nieuw beleid gemaakt voor kaveluitgifte. Deze nieuwe werkwijze is niet alleen voor de verkoop van woningen op de Vlierlanden van toepassing, maar zal in de toekomst ook gebruikt worden voor andere bouwplannen”, vertelt wethouder van den Nieuwboer.

Deze nieuwe werkwijze houdt in dat er met een inschrijflijst en een bijhorend puntensysteem gewerkt gaat worden. Hierdoor worden betrokken inwoners die al langer op zoek zijn naar een kavel beloond met een hogere positie op de ranglijst. “Ook kunnen belangstellenden punten verdienen door informatiebijeenkomsten bij te wonen of deel te nemen aan peilingen en enquêtes”. Door toepassing van de inschrijflijst wordt het moment waarop een inwoner zich kenbaar maakt als geïnteresseerde belangrijk. “Hierdoor wordt het onmogelijk om op het laatste moment in te schrijven en kans te maken op toewijzing van een kavel. In eerdere uitgiften had iedereen dezelfde kans, of je nu als twee jaar wacht of dat je de dag van tevoren je in schrijft voor de loting”, vertelt de wethouder.

Naast de punten die deelnemers aan de inschrijflijst krijgen voor de tijd dat ze op zoek zijn, komen er ook punten voor betrokkenheid. Voor een nieuwe uitgifte organiseert de gemeente fysieke informatiebijeenkomsten in Ommen, de aanwezigen worden beloond met extra punten. Inschrijving op de lijst kan alleen wanneer een account wordt aangemaakt op het kavelplatform. Doordat een jaarlijkse betaling verplicht is om op de lijst te blijven staan zal een betrouwbaarder beeld ontstaan. Daarnaast kunnen deelnemers in de planvorming actief worden benaderd met enquêtes. “Hierdoor krijgen we ook inzichtelijk wat mensen willen en waarvoor we moeten bouwen”, aldus wethouder van den Nieuwboer.