Video

Jill benoemd tot nieuwe miss Ganzenhoedster

ma 14 november 2022 Hardenberg

De 11-jarige Jill Zwaneveld is op de Ganzenmarkt in Coevorden benoemd tot de nieuwe Miss Ganzenhoedster. Ze volgt Yeanah Sanli op. Tiano Jordan van Abeelen, negen jaar en Bo Woltersom, acht jaar, zijn de Mini-mister Ganzenhoeder en Mini-miss ganzenhoedster voor komend jaar. De Ganzenmarkt viert dit jaar haar zestigjarige jubileum en doet dat in een moderner jasje.

“Ik had het niet verwacht”, vertelt de elfjarige Jill. “Ik moest er zelf van huilen”, lacht ze. “Ik heb heel veel zin het komend jaar, om allemaal leuke dingen te doen met de mini-miss en de mini-mister Ganzenhoeder”. Haar achternaam klopt alleen niet meer helemaal. “Jill Ganzenveld”, glundert ze als ze gevraagd wordt welke naam nu beter past.

De opzet van Ganzenmarkt is dit jaar vernieuwd. Waar vroeger de ganzenhoed(st)ers de ganzen vanuit de winkelstraten naar de markt dreven, om zich vervolgens aan het publiek voor te stellen, is dat dit jaar heel anders. Vanaf theater De Fabriek liepen de deelnemers achter de stadsomroeper aan richting de markt, waar ze op het podium met elkaar een muziek act opvoerden. Er deden dit jaar twaalf missen mee, zes mini-misters en twintig mini missen.

Biestenmaondagen

Op de drie Biestenmoandagen, de drie eerste van de vier historische veemarkten, voorafgaand aan de Ganzenmarkt, presteerden de deelnemers zich al aan de jury. Dat gebeurde op de maandagavonden in theater De Fabriek. Daaruit maakte de jury op wie de favoriet was en via facebook kon het publiek door middel van likes ook nog wat invloed uitoefenen op de verkiezing.


Weer geen ganzen

Het ganzen drijven is niet meer van deze tijd, liet de organisatie eerder al weten. Dat zult u dus niet meer terugzien. Door vogelgriep waren ganzen vorig jaar alleen in houten vorm aan winkelwagentjes te zien. Dit jaar is vogelgriep weer de reden dat de vogels er niet bij zijn. Anders had de organisatie de ganzen op een diervriendelijke manier in een afrastering op de markt willen tonen. Jill, Tiano Jordan en Bo mogen de Ganzenhoeders een jaar lang Coevorden vertegenwoordigen op allerlei culturele activiteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding