Afbeelding

Reeks droge en zonnige dagen

ma 7 november 2022

Een veelal zonnig weertype in het Torengebied en omstreken is het beeld voor de komende dagen. Na die paar woensdagse buien volgt een reeks dagen waarop het droog blijft met de nodige zonnige perioden. Vooral tijdens het weekend zou de zon royaal moeten gaan schijnen in Noordoost-Overijssel.

Bij de gratie van hoge druk die zich vooral ten oosten van Nederland ontpopt, stroomt drogere landlucht richting Nederland de komende pakweg 72 uur. Het aandeel zon neemt dus toe in die droge(re) luchtsoort. Tijdens de nachten blijft het in toenemende mate helder waardoor de temperaturen lager kunnen uitkomen. Rond het weekend kan het afkoelen tot 4-5 graden in de vroege ochtenden. Er is zelfs een kleine kans op wat nachtvorst in het open veld, maar uitgebreid ijs op de ruiten van de auto verwacht ik net niet. Overdag kan het kwik flink oplopen bij de gratie van de weliswaar vrij zwakke novemberzon. In de achtertuin of op het balkon kan het nog 15-16 graden worden. Met overwegend weinig wind erbij uit zuidelijke richtingen is dat zelfs aangenaam. De kans op uitgebreide mistperikelen gedurende de nachtelijke uren is niet heel groot, maar diegenen die vroeg op pad gaan tijdens het weekend kunnen toch een verdwaalde mistbank tegen gaan komen waarbij het zicht plots verminderd kan worden. In zo'n koude mistbel kan het zicht in korte tijd teruglopen naar 100 of zelfs 50 meter. Het aantal uren met mist op jaarbasis is flink teruggelopen de afgelopen decennia. Als oorzaak moet de veel schonere lucht gevonden worden waarin Nederland verblijft. Minder condensatiekernen in de lucht waaraan zich kleine druppeltjes kunnen hechten betekent dat.

Begin nieuwe week zien we een klassiek novemberplaatje. Enerzijds opkomende depressiedruk vanuit de rumoerige regio IJsland en aan de andere kant een krachtig hoog boven het noordoosten van Europa. Wanneer het gaat regenen bij ons hangt voornamelijk samen met de weerstand van de net genoemde hoge druk. Waarschijnlijk bereikt een eerste oceaanfront ons in de loop van de week met wat regen. Dinsdag of woensdag de paraplu dus maar bij de hand houden. 

Marc Putto

www.weerprimeur.nl