Vervolg van pagina 18

di 8 november 2022

Meld je aan bij de brandweer

De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Terwijl je in opleiding bent, ben je ook lid van de brandweer. Erzijn verschillende toets momenten. "Elke dinsdagavond ga ik naar opleiding. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd ook druk met het uitvoeren van opdrachten en theorielessen. Naast de dinsdagavond is er op woensdagavond een oefenavond. Tijdens deze avond zijn er realistische oefeningen en soms is er een oefenavond met andere posten uit de buurt. In Bergentheim zijn per jaar ongeveer 50 tot 60 uitrukken.

Vanaf april ben ik verscheidene keren mee geweest op uitruk. Afgelopen zomer ging het vaak om stormschade. Ik heb ook wel andere dingen gezien die meer indruk op mij hebben achtergelaten. Onderweg naar een incident krijgt de bevelvoerder steeds meer informatie om het plaatje compleet te krijgen, daarna worden taken verdeeld. Je werkt in koppels van twee. En je kunt altijd aangeven als het die dag bijvoorbeeld mentaal even niet lukt. Na het incident is er iemand aanwezig in de kazerne waar je mee kunt praten en er is goede/professionele nazorg”.


Op peil houden

Er worden veel vrijwilligers gevraagd. Op de vraag of er een tekort is aan vrijwilligers antwoordt Harrald: “Omdat de opleiding 2,5 jaar duurt, zijn er elk jaar vrijwilligers nodig om de hoeveelheid brandweerlieden op peil te houden. Je hebt altijd een natuurlijk verloop. De post in Bergentheim heeft op dit moment vijftien leden. Bij elke uitruk zijn tenminste zes brandweerlieden nodig”, vertelt Harrald.


Je weet nooit wanneer de pieper gaat

“Ik wil nog wel benadrukken dat het geen gewoon vrijwilligerswerk is. Je verleent hulp bij incidenten waarbij ook (dodelijke) slachtoffers kunnen vallen. Dat maakt altijd indruk.”, vertelt Harrald. Op de vraag wat de vrijwillige brandweer leuk maakt antwoordt Harrald: “Twee avonden in de week kan ik volledig bezig zijn met het brandweer vak. Ook wil ik wat doen voor mens en dier. Je hebt eer van je werk, je kunt iets voor een ander doen. Als ik thuis brand heb, een ongeluk krijg of op een andere manier hulp nodig heb, dan wil ik ook graag dat ze mij helpen. Dit is de reden dat mensen zich moeten aanmelden bij de brandweer. De saamhorigheid en de waardering is fijn, maar natuurlijk ook de adrenaline die je ervan krijgt. Je weet nooit wanneer de pieper af gaat”, eindigt Harrald het gesprek.


Informatie

Brandweer IJsseland is op zoek naar vrijwilligers voor onder andere de posten De Krim, Balkbrug, Bergentheim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg en Ommen. "Wat doe jij over 4 minuten? En dan gaat de pieper… binnen vier minuten kan de dag van een vrijwilliger er compleet anders uitzien. Je laat al je werk vallen, want iedere seconde telt en jij bent degene die het verschil kan maken. Op www.brandweer.nl/ijsselland/werken-bij vind je alle informatie over werken bij de Brandweer IJsselland. Vanaf 17 oktober tot 20 november kun je solliciteren op de functie van brandweervrijwilliger voor de post bij jou in de buurt.