Harrald Schonewille uit Bergentheim volgt de opleiding Manschap.
Harrald Schonewille uit Bergentheim volgt de opleiding Manschap. Gert Stegeman

Meld je aan bij de vrijwillige brandweer!

di 8 november 2022

Brandweer IJsselland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Voor 26 posten in de regio zoekt Brandweer IJsselland tachtig vrijwilligers. Tot 20 november kan er gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger. Harrald Schonewille uit Bergentheim is in opleiding voor de vrijwillige brandweer.

Harrald heeft een gezin met drie jonge kinderen en is leraar op de Ds. Koningsbergerschool in Bergentheim. Vorig jaar december heeft hij meegedaan met de selectiedagen van Brandweer IJsselland. Deze en de aanstellingskeuring zijn goed verlopen voor hem. Sinds januari is hij actief als vrijwilliger bij de brandweer en is hij teamlid in Bergentheim. 


“Sinds april volg ik samen met nog iemand uit Bergentheim de opleiding Manschap, de basisopleiding voor elke brandweerman of -vrouw. We hebben het eerste deel van de opleiding, ‘Levensreddend handelen’, afgerond en zijn nu bezig met het onderdeel ‘Brand’. Sinds april hebben we een pieper en gaan we mee op uitruk. Het is heel interessant wat je meemaakt en ziet. Ik ga samen met mijn andere collega in opleiding per toerbeurt mee als reserve. Mijn taak is beperkter omdat ik aspirant manschap ben”. Als aspirant manschap mag je alleen mee met een uitruk als je het betreffende onderdeel hebt behaald. Gaat het om een ongeval en heb je levensreddend handelen afgerond, dan mag je mee. Gaat het om een brand en je hebt het onderdeel brand nog niet afgerond, dan mag je niet mee.

Een jongensdroom

Op de vraag of het Harralds jongensdroom was om brandweerman te worden antwoordt hij: “Deze droom heb ik nooit gehad. Mijn tante en mijn opa waren bij de brandweer en zij vertelden daar af en toe wel over, maar toen ik jong was dacht ik hier nog niet over na. Ik was druk met andere dingen. Ik was gesetteld in Bergentheim toen twee leden van de brandweerpost Bergentheim bij mij op bezoek kwamen met de vraag of ik lid wilde worden. Dit was vlak voor de werving van brandweerlieden in november. Ik ben erover gaan denken. Ik ken de mensen in Bergentheim door mijn baan als leraar. Ik ben overdag beschikbaar en vind het belangrijk om iets te doen voor de gemeenschap. In die wetenschap was de keuze snel gemaakt”.


"Je bent een soort
familie"


Goed overleg

Van tevoren heeft Harrald goed overleg gehad met zijn gezin, ook was de directrice van de school gelijk enthousiast. Bij Stichting Chrono had men nog niet eerder een personeelslid gehad die lid wilde worden van de vrijwillige brandweer.


 “De stichting ging akkoord, mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan kan worden. Vanzelfsprekend mag het onderwijs aan de kinderen er niet onder lijden. Als ik weg moet bij school is er een rooster gemaakt wie mij op dat moment kan vervangen, want ik moet binnen vier minuten bij de kazerne zijn. Nu staan mijn woning en de school dicht bij de kazerne. Dat scheelt”.

“Je bent een soort familie”

Harrald heeft de informatieavond van Brandweer IJsselland bezocht en heeft kennisgemaakt met de post Bergentheim en vervolgens besloten de selectiedagen te bezoeken. “Er moet een klik zijn met de overige brandweerlieden. Je moet namelijk wel op elkaar kunnen bouwen. Je bent met elkaar een soort familie. We delen letterlijk lief en leed”. Na een fysieke en mentale keuring kun je beginnen met de opleiding. "Bij deze selectie zijn wel ‘afvallers'. Niet iedereen komt door de keuring. Je moet een bepaalde basisconditie hebben. Ook als je de opleiding hebt afgerond moet je regelmatig weer getest worden”.

Lees verder op pagina 24.