Afbeelding

17 jarige Lisa Scholtens drie keer op podium tijdens jeugd WK’s dammen

ma 7 november 2022 Hardenberg

Van 30 oktober tot en met 4 november werd in Antalya in Turkije het reguliere WK dammen voor de jeugd gehouden. Negen rondes van gemiddeld 3,5 uur per partij. Na een stroef begin veroverde Lisa hier na zes dagen spelen de derde plaats op het podium, en verdiende hiermee een bronzen medaille en bijbehorende beker. Ook heeft ze hiermee de titel MFF behaald. Lisa is nu dus Vrouwelijk Meester.

Op zaterdag 5 november werd het jeugd WK Rapid gespeeld. Bij het Rapid toernooi duren de partijen maximaal 45 minuten. Een veel korter speeltempo als gebruikelijk, waardoor er nauwelijks tijd is om zetten door te rekenen. Lisa ging voorspoedig van start met twee winstpartijen. Hierna volgenden vier remises. Toen brak de laatste allesbeslissende ronde aan. Als ze de partij zou winnen, werd Lisa Wereld Kampioene, bij remise zou ze ook nog op het podium staan maar als ze de partij verloor, zou ze geen podiumplaats behalen. Lisa speelde tegen de Litouwse Marija Alekseriunaite. Zo’n 45 zenuwslopende minuten later bleek dat Lisa gedaan had wat ze moest doen: ze had gewonnen en is daarmee Wereld Kampioene Rapid Junioren meisjes geworden.

Lang tijd om feest te vieren was er echter niet. Opnieuw moest er gefocust worden, want op 6 november werd het jeugd WK Blitz gespeeld. Bij dit toernooi duurt iedere partij maximaal 15 minuten, het gaat om snel dammen. Hierbij is helemaal geen tijd meer om te rekenen. Tijdens de Blitz kan het gebeuren dat spelers in tijdnood in de meest simpele zetjes trappen. Lisa behaalde vier keer winst, twee keer remise en heeft één partij verloren. De verliespartij was tegen de Litouwse Marija Alekseriunaite, die uiteindelijk derde werd. Nummer één werd Triinu Jalg uit Estland. Lisa sloot het WK Blitz af met tien punten uit zeven rondes en behaalde daarmee een zilveren plak.

Lisa keert na een zeer geslaagd WK jeugd terug naar Nederland met drie medailles, drie bekers en drie diploma’s: goud voor WK Rapid, zilver voor WK Blitz en brons voor het reguliere WK.