Solide SC Lutten houdt Avereest in bedwang

ma 7 november 2022 Hardenberg

SC Lutten is de laatste tijd in goeden doen. Niet alleen haalde het team drie weken geleden een belangrijke competitie-overwinning tegen streekgenoot Hardenberg ’85, maar ook in de oefenwedstrijden tegen resp. Hollandscheveld (3-1) en Alcides 1907 (3-1) trokken de Luttenaren aan het langste eind.

In de thuiswedstrijd tegen Avereest ging het deze zaterdag weer ‘om het echie’. Volgens de statistieken gingen de gasten in het seizoen ’05-’06 voor het laatst met de volle buit naar huis, maar ja: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst… Voor SC Lutten is Avereest altijd een lastige en stugge tegenstander. Dat bleek ook in dit duel weer. Het team van Sander v.d. Lustgraaf stond goed, speelde met zelfvertrouwen maar kon in de eerste helft maar weinig kansen creëren. Luttens enige aanvallende wapenfeit was een half-mislukte kopbal van verdediger David Koopman uit een voorzet van Ronald Kosse.

Ook Avereest kon in het eerste half uur geen potten breken. Toch kwamen zij verrassend op een 0-1 voorsprong. Een onnodige overtreding van Thorben Scholten, gevolgd door een vrije trap recht voor het doel van keeper Edwin Santing. De bal zwabberde enigszins richting de Lutter doelman, maar leek niet onhoudbaar. Een tegenvaller, natuurlijk. Gezien het veldspel van de zwartwitten, bij vlagen goed, maar in aanvallend opzicht weinig spectaculair, zou het nog een harde dobber worden om langszij te komen.

SC Lutten werd echter pal voor het rustsignaal in het zadel geholpen door een onjuiste beslissing van de scheidsrechter. Tijdens een scrimmage binnen de vijfmeter-lijn van Avereest werkte de spits van SC Lutten het leer met zijn hand over de doellijn.
De scheidsrechter constateerde waarschijnlijk dat een verdediger van Avereest hands had gemaakt en gaf de betreffende speler een rode kaart. En gaf SC Lutten een strafschop. Voetbal is een spel van fouten en ook de onpartijdige is maar een mens. Hevige protesten aan de kant van de gasten hielpen niets. Frank Altena hield het hoofd koel en schoot de bal onberispelijk in: 1-1. Het zou een breekpunt in de wedstrijd zijn. Met 11 tegen 10 speelde de thuisclub de situatie goed uit in de tweede helft. Een kleine tien minuten na de thee tastte de Avereester sluitpost half mis na een scherpe, lage voorzet van Ronald. Een alerte Fons Veltink hoefde alleen maar een laatste tikje te geven om zijn team op voorsprong te brengen: 2-1.

Na de rust

In de tweede helft viel er in aanvallend opzicht meer te beleven dan vóór de rust. Een paar goede mogelijkheden voor Fons leverden geen resultaat op. Avereest probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de Lutter verdediging werd niet gekraakt. Integendeel, in de 70-ste minuut leek Ronald Kosse met een hard, laag schot van buiten de zestien het duel voortijdig te beslissen: 3-1. Het mooiste doelpunt van deze middag.

Daarna leek SC Lutten het wel goed te vinden. Het liet de tegenstander vaker opkomen, en dat leverde voor de gasten o.a. een kopbal op, die op het dak van het doel belandde. Een kleine 10 minuten voor het einde trok de scheids voor de tweede keer de (onverwachte) rode kaart; dit maal voor invaller Boudewijn v.d. Graaf, die te hard zou zijn ingegleden op de Avereester doelman. Ook deze beslissing werd niet door iedereen begrepen. In de slotminuten van deze ontmoeting scoorden beide opponenten elk nog één keer. Spits Frank Altena noteerde met een bekeken schuiver vanaf rechts zijn tweede doelpunt, en Avereest deed vlak voor het einde van de officiële speeltijd nog iets terug, maar bracht SC Lutten daarmee niet meer in verlegenheid. Zo eindigde dit duel, dat ondanks 2 rode en 6 gele kaarten niet ontspoorde, in een 4-2 overwinning.