Afbeelding

PKN-gemeente neemt energiemaatregelen

vr 4 november 2022 Dedemsvaart

De PKN gemeente Dedemsvaart verwacht een forse prijsstijging van de energiekosten per 1 januari 2023. Op dat moment loopt het huidige energiecontract van de kerk af. De verwachting is dat de kosten oplopen van de huidige 30.000 naar zo’n 100.000 euro, die de kerk dan aan energiekosten zal moeten betalen. Omdat het kerkgenootschap dat kan niet kan en wil betalen heeft het College van Kerkrentmeesters en de Kerkenraad een aantal nieuwe maatregelen vastgesteld. 

Er is onder meer besloten alle activiteiten die in de Fontein plaatsvinden te verplaatsen naar kerk de Antenne, met uitzondering van het Kerkelijk Bureau en de verhuurde kantoren.

Verder is er voor gekozen om de kerkdiensten in januari, februari, maart, oktober november en december in de Antenne te houden, alsmede de avonddiensten. In de zomermaanden zal gebruikgemaakt worden van de van Dedemkerk omdat men daar dan niet hoeft te verwarmen.

De consequentie van de maatregelen is dat ook begrafenissen en andere activiteiten in de wintermaanden plaats moeten vinden in de Antenne. Omdat de Kerkenraad begrijpt dat de emotionele band met de van Dedemkerk voor sommige kerkleden groot is, kan er voor begrafenissen een uitzondering gemaakt worden. De kerk brengt in dat geval wel de extra energiekosten boven de gebruikelijke vergoedingen in rekening. “We hopen met deze maatregelen een besparing te realiseren van ongeveer 50.000.00 euro,” aldus het College van Kerkrentmeesters. Het College wil de situatie in maart evalueren, zodat er aanpassingen gedaan kunnen worden als dat nodig mocht zijn.

De maatregelen met betrekking tot de energiekosten komen ook aan de orde tijdens de gemeentevergadering van 23 november, waarbij met name het beleidsplan van het kerkgenootschap besproken wordt.