Bestuurders in Nederland

zo 30 oktober 2022

In ons land geldt voor iedere baan een minimale kwalificatie. Gymleraren, advocaten, loodgieters en chirurgen moeten allemaal een relevante opleiding hebben om een baan te krijgen. Om zelfstandig te mogen werken en/of een team aan te sturen is ook ervaring een voorwaarde. 


Voor bestuurders geldt dat niet. Je kunt burgemeester, minister of wethouder worden zonder enige relevante opleiding of ervaring. We hebben het vaak over het afnemende vertrouwen in de politiek, maar bedoelen we eigenlijk niet het afnemende vertrouwen in bestuurders? Natuurlijk is het gebekvecht in de 2e kamer beschamend, maar is het niet veel erger dat onze ministers in de uitvoering van beleid tekortschieten en geen enkele inhoudelijke kennis hebben van het werk dat zij moeten uitvoeren? 

Hugo de Jonge was vast een goede leraar op cbs De Akker in Rotterdam maar weet echt niets van bouwen. Laat ik het bij mijn partij houden, ook Christianne van der Wal weet niets van stikstof of van boeren. Dat overigens niet alleen kennis van zaken belangrijk is bewijst Ernst Kuipers: prima op de hoogte van zijn vak, maar schiet als minister behoorlijk tekort. 


Hoe zou het dan moeten zijn? Nou ja, voor iedere baan geldt een functieomschrijving met een duidelijk profiel waaraan een kandidaat moet voldoen. 

Wat mij betreft zou dat ook voor bestuurders moeten gelden door de hele bestuurlijke lijn en daarmee bedoel ik van minister, gedeputeerde tot lokale wethouder. Iedere politieke partij zou voor iedere bestuurlijke functie alleen maar moeten kijken naar wie er geschikt is voor de baan en niet wie de baan vanuit eigen ambitie graag zou willen hebben. 


Onder andere op het gebied van wonen, veiligheid, vluchtelingenopvang, energie, duurzaamheid, mobiliteit en economische ontwikkeling liggen grote opgaves en die vereisen bekwaamheid van alle bestuurders: van Hardenberg via Zwolle tot aan Den Haag. Natuurlijk gun ik iedereen een mooie baan, maar ik gun ons allemaal ook bekwame bestuurders die verder kijken dan hun eigen horizon. In afwachting van bijvoorbeeld een assessment voor iedere bestuurder om te beoordelen of hij/zij geschikt is voor de baan. Ik hoor u denken, en wat ga jij eraan doen? Ik ga alle partijen uitnodigen om na te denken over het profiel en de kwalificatie waaraan onze wethouders in onze gemeente moeten voldoen, ruim voor de volgende verkiezingen.


VVD

Bert Gelling