Door 'Unitonderwijs' is de individuele aandacht voor de leerlingen bij 't Kompas nog meer en beter geworden.
Door 'Unitonderwijs' is de individuele aandacht voor de leerlingen bij 't Kompas nog meer en beter geworden. Gerjo Stegeman VV Hoogeveen

Kompas zet in op ‘Unitonderwijs’

zo 30 oktober 2022 Dedemsvaart

‘Mijn klas’ heeft op basisschool ’t Kompas in Dedemsvaart plaatsgemaakt voor ‘onze’ kinderen en de verantwoordelijkheid voor deze kinderen wordt gedeeld. Door groepsdoorbrekend te werken middels Unitonderwijs wordt er steeds optimaler tegemoet gekomen aan de individuele onderwijsbehoeften. Er wordt hierbij optimaal geprofiteerd van de kleinschaligheid en de samenwerking met kinderopvangorganisatie Kinderwereld.

“Vanuit de basisgroepen werken we steeds meer groepsoverstijgend”, vertelt leerkracht Janine Schipper. “We kunnen op deze manier tegemoet komen aan onze wens om optimaal om te gaan met verschillen tussen kinderen. Kinderen laten zich qua ontwikkeling niet ‘vangen’ in één groep. Kinderen uit groep 2, die bijvoorbeeld al toe zijn aan het leesonderwijs, kunnen alvast aansluiten bij groep 3 en andersom kunnen kinderen uit groep 3 nog even terugvallen op de mogelijkheden in groep 2.” Collega Roy de Waart vult aan. “Voor ons betekent dit dat we groep 5 tot en met 8 hebben samengevoegd. Met twee leerkrachten, soms samen met een onderwijsassistent, geven we les aan deze groepen. Doordat we samen verantwoordelijk zijn voor meerdere groepen kunnen we de tijd veel effectiever besteden. Er is hierdoor meer individuele aandacht voor de kinderen. ’t Kompas leent zich ook uitstekend voor deze vorm van onderwijs. In de midden- en bovenbouw hebben we twee leslokalen tot onze beschikking. Daarnaast hebben we een grote centrale ruimte, die we het middendek noemen, waar de kinderen ruimte hebben zelfstandig te werken en in kleine groepjes extra instructies kunnen worden gegeven. Hetzelfde geldt ook voor de onderbouw. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat de kinderen de school als een prettige en veilige omgeving ervaren. Ze merken dat het nu echt één groep is en vinden ook makkelijker aansluiting bij elkaar. Het verantwoordelijkheidsgevoel is toegenomen, doordat ze samenwerken met verschillende leeftijden door elkaar heen. Hier worden zelfs de peuters bij betrokken. Wat velen dan ook niet weten is dat we een samenwerking hebben met Kinderwereld. Zij verzorgen de kinderopvang in ons gebouw”.